2017 blir ett av de mest spännande smartphone-åren på länge, med Samsung som ska ta revansch för fjolårets Note 7-fiasko med Galaxy S8 som lanserades förra veckan, Apple som väntas fira 10-årsjubileum av Iphone med nya innovativa modeller, Huawei som rusar fram och har sikte på förstaplatsen på listan över största leverantörer, och Google som lurar i bakgrunden med sina Pixeltelefoner.

Leif-Olof Wallin, som är telekomanalytiker på analysföretaget Gartner, säger att den värsta konkurrensen står mellan Androidtillverkarna.

– Att byta ekosystem mellan Apple och Google är inget man gör om man inte är rejält besviken. Så länge Apple är tillräckligt bra är det svårt att motivera ett byte även om det finns bättre Androidtelefoner i sig. Vi ser större dramatik i konkurrensen mellan Androidbaserade telefoner eftersom det inte är någon direkt kostnad att byta, möjligen någon extra laddare som behöver köpas. Här hettar det till mer.

Leif-Olof Wallin påpekar att även om smartphone-marknaden tänder till med de här lanseringarna och konkurrenssituationen så har ”alla” en smartphone i dag, vilket innebär att det är en ersättningsmarknad.

– Huawei är intressant för de sätter lite prispress på marknaden. Rent generellt är det annars inte så jättestora tekniska förbättringar vi talar om. Lurarna blir lite bättre för varje år men det är inga riktigt dramatiska förbättringar inom synhåll. Lite bättre cpu, lite mer minne, fler och bättre sensorer, lite bättre skärmar och så vidare, allt är inkrementella förbättringar.

Läs mer: Kan Samsung ta tillbaka smartphone-tronen? Här är Galaxy S8

När Gartner mätte marknaden för fjärde kvartalet förra året var Apple störst för första gången på åtta kvartal, men med mycket liten marginal. Apple hade en marknadsandel på 17,9 procent, framför Samsung på 17,8 procent. Därefter följer två kinesiska leverantörer Huawei och Oppo med 9,5 respektive 6,2 procent.

– Senast Apple var störst var fjärde kvartalet 2014, då försäljningen drevs av deras första modeller med stora skärmar, Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Senaste kvartalet nådde de förstaplatsen tack vare stark försäljning av Iphone 7 och Iphone 7 Plus, och de kunde också dra nytta av svagare efterfrågan för Samsungs smartphones, säger Anshul Gupta, analytiker på Gartner.

Apple kommer heller inte att lämna ifrån sig förstaplatsen frivilligt. Tvärtom talas det om att företaget är på gång med vad som väntas bli den mest innovativa modellen på länge, lagom till att Iphone fyller tio år.

Under hösten väntas denna dimpa ner på marknaden. Som vanligt säger Apple självt ingenting innan en modell är ute. Sajten Macrumors.com har sammanfattat de rykten som finns, och tror på en radikal redesign med en bildskärm som går från kant till kant, slopad hemknapp och att fingeravtrycksavläsare och kamera byggs in direkt i skärmen. Baksidan väntas vara i glas och modellerna kan bli så många som tre – varav toppmodellen inneha en bildskärm på 5,8 tum.

Läs mer: Nu kapitulerar företagen inför Android – här är mobiltrenderna it-chefen måste ha koll på

Men allt handlar inte om Samsung och Apple längre. Nämnda Huawei har sagt att de tar sikte på att vara störst på smartphonemarknaden inom fem år – och i februari släppte de sina nya toppmodeller P10 och P10 Plus. De tar också marknadsandelar från ledarduon.

– Huawei introducerade också Mate 9 under sista kvartalet i fjol, ungefär en månad efter att Samsung drog tillbaka Galaxy Note 7 – vilket var bra timing. De har krympt gapet till Samsung från en skillnad på 50 miljoner sålda enheter (fjärde kvartalet 2015) till 36 miljoner enheter ett år senare. Och de är positionerade att krympa detta ytterligare.

Bakom den här topptrion följer närmast kinesiska Oppo som nästan dubblade marknadsandelarna under fjärde kvartalet 2016. Men det finns naturligtvis fler leverantörer som också väntas släppa hajpade nyheter, som till exempel Google, där det redan talas om uppföljaren till Pixeltelefonen som kom ut i oktober förra året. Uppföljaren väntas komma fjärde kvartalet i år.