Microsofts Windows 10 har snart två år på nacken, men trots det står operativsystemet enbart för 9 procent av användningen ute bland företagen. Det visar en studie som amerikanska Spiceworks tagit fram.

Inte oväntat är det fortfarande Windows 7 som kan titulera sig som det vanligaste operativsystemet på företagsdatorer, med hela 69 procent av det totala användandet.

Läs också: Windows 7 biter sig fast i pc-världen

Men när det kommer till andraplatsen är det lite mer oroväckande siffror i studien, för om man får tro Spiceworks står Windows XP fortfarande för 14 procent av användarna, det trots att operativsystemet varit "pensionerat" av Microsoft i tre år.

windows

Siffror från studien.

Att Windows 10 inte "slagit igenom" på bredfront bland företagen kan förklaras med att det ofta tar längre tid för företag att byta system än för konsumenten, men att XP fortfarande används i så stor utsträckning kan ses som anmärkningsvärt.

Läs också: Värt att uppgradera Windows 10 till Creators Update – men vänta så länge du kan

I sin studie belyser Spiceworks även det som de kallar för penetrationsgrad, vilket kan beskrivas som hur många procent av arbetsplatserna som har en dator eller mer med varje operativsystem. Även där hamnar Windows 7 i topp, då 87 procent av de tillfrågade företagen hade minst en dator med sjuan

windows

Foto: SpiceworksPenetrationsgraden.

34 procent av företagen hade dock en dator eller mer med Windows 10, vilket Spiceworks pekar ut som att företagen som ännu inte migrerat till tian testat sig fram småskaligt.