För ganska exakt två år sedan meddelade Sony Mobile att 1 000 tjänster skulle bort från verksamheten i Lund. Det slutade med att 400 konsulter och 575 anställda lämnade mobiljätten. Nyhetstjänsten Rapidus har undersökt vad som hänt sedan dess och det visar sig att Ikea varit det bolag som anställt flest före detta Sony-anställda.

De 400 konsulterna har varit svåra att följa men när det gäller de anställda har Rapidus tagit del av statistik från Trygghetsrådet, TRR, samt pratat med Arbetsförmedlingen.

Över 80 procent av de uppsagda, 473 personer, har utnyttjat TRR:s tjänster för att komma vidare i karriären. Statistiken visar att 288 har hittat nytt jobb och att 52 har startat eget.

De flesta jobbar i Malmö eller Lund, och är utspridda på en mängd olika företag. Den arbetsgivare som har rekryterat flest är Ikea, som enligt TRR har anställt totalt 33 personer i ett tiotal olika koncernbolag. Exakt vad personerna jobbar med där är oklart, men Rapidus konstaterar att möbeljätten i förra veckan offentliggjorde en satsning på uppkopplade prylar.

– Det smarta hemmet är ett mycket intressant område vi arbetar med. För att vi ska kunna fortsätta göra detta är kompetensförsörjningen med spetskompetens väldigt viktig, säger Ellen Ferm, pressansvarig på Ikea till nyhetstjänsten.

Näst bäst är Axis i Lund som har sugit till sig 15 av de uppsagda, följt av Bosch som har rekryterat 14 och Sigma Connectivity som har anställt 12 stycken. 99 personer är två år efter varslet fortfarande arbetssökande enligt TRR.

Läs också: 1000 varslas på Sony i Lund

– Men vissa av dem har kommit till oss nyligen, det hör troligtvis samman med att de har haft ett förmånligt avgångspaket där de har kunnat ta det lugnt i sitt jobbsökande, säger Bo Altinius till Rapidus och gissar att de också kommer att vara eftertraktade.

– Jag tror att de här 99 personerna kommer ha hittat ny sysselsättning före årsskiftet.

Rapidus skriver också om de nya företag som startats i kölvattnet av den stora neddragningen. Som ett alternativ till avgångsvederlag erbjöds Sony Mobiles uppsagda att delta i startup-programmet Next Step. Totalt startades cirka 40 företag, och idag, när uppsägningstiden och löneutbetalningarna har upphört för de flesta, finns 23 bolag kvar.

– De som har lagt ner företaget har ofta gjort det för att affärsidén inte fungerat. När pengarna upphörde valde man att söka ett nytt jobb, säger Torben Hede, som är den från Sony Mobile som har lett satsningen.