Starka uppfattningar kan leva kvar länge. Det är något som Microsoft får känna på just nu. När företaget börjar sälja Androidbaserade smartmobiler från Samsung i sina affärer möts man med misstro. Bilden av Microsoft som Linuxhatande företag är stark och Android är en Linuxvariant.

Men det finns åtskilliga anledningar att ta Microsofts intresse för Android, och även för IOS, på allvar. Microsoft har jobbat länge på att etablera sig i Androidsfären. I dag är Android en etablerad del av Microsofts strategi för företags-it.

Läs också: Nu kapitulerar företagen inför Android – här är mobiltrenderna it-chefen måste ha koll på

Androidsatsningen tog ordentlig fart med Office på Android och den har pågått länge. Numera finns det även funktionalitet som i det närmaste är att betrakta som delar av Android, som nya låsskärmen med Cortana, från Microsoft.

Att funktionaliteten i Officeprogram som Word, Excel och Powerpoint är likartad på Windows, Android och IOS visar att Microsoft blivit åtminstone ett mer operativagnostiskt företag. Vilket i och för sig inte varit svårt med tanke på företagets strategi tidigare.

Faktum är att med låsskärm och annan systemfunktionalitet från Microsoft, samt med Officeappar, Skype, Onedrive, Outlook och andra appar så kan man nästan se en Androidmobil som en Microsoftprodukt. Och en stark Microsoftnärvaro på Googles Play Store lär inte minska den känslan.

Och det här gäller inte bara hur det ser ut på klientenheterna. Microsofts administrationsplattformar som System Center och Enterprise Mobility + Security kan även användas för Androidenheter. Det inkluderar till exempel behörigheter för dokument, för Officeanvändare, och distribution av appar.

Läs också: HP satsar på telefoner igen – med Windows 10

Det här är naturligtvis dåliga nyheter för Microsofts egna mobiloperativ Windows 10 Mobile. Men Microsoftfolket har nog, liksom merparten av den övriga världen, konstaterat att det är kört för Windows på mobilen. Och om det finns något man älskar mer än Windows på Microsoft så lär det vara pengar. Det blir mer intäkter för Microsoft om företaget inkluderar Android, och IOS, i sina lösningar.

Men hur långt kommer man att ta Androidsatsningen? Kommer vi att få se en Androiddistribution från Microsoft?

Det verkar inte så troligt i dagsläget, det finns ingen större anledning till det. Man kan spekulera i att Microsoft trots allt vill tjäna pengar på att sälja egna telefoner och att man då skräddarsyr Android som operativsystem för dem. Men det är en tuff marknad som Microsoft ligger långt, långt efter på.