Planerar du på att köpa en pc eller en smart telefon i år finns det en risk att du kommer att behöva betala mer än väntat, för om man får tro analysföretaget Gartners senaste rapport är priserna på väg uppåt. Det rapporterar IDG News.

I rapporten skriver Gartner att priset på pc och mobiler kommer att stiga med i genomsnitt två procent, där datorerna väntas bli 1,4 procent dyrare och smarta telefoner hela 4,3 procent dyrare.

Läs också: Kan Samsung ta tillbaka smartphone-tronen? Här är Galaxy S8

Anledningen till prisökningen ska vara att komponenterna i maskinerna blir allt dyrare, och det faktumet att konsumenter i dag inte är lika måna om priset när de köper en ny pryl.

”Dagarna då användare föredrog att köpa de billigaste produkterna är borta. Konsumenterna är mindre priskänsliga och köper i stället produkter som passar deras livsstil”, säger Ranjit Atwai, forskningschef på Gartner, till IDG News.

Gartners framtidsprognos ligger i samma linje som Lenovos, som i februari meddelade att åc-priserna kommer att stiga i år på grund av en brist på DRAM, SSD, LCD och batterier.

Men trots prisökningen tror alltså Gartner ändå att konsumenterna kommer att vilja betala för ny teknik, bland annat spås Samsungs Galaxy 8-telfon göra succé i sommar, och Apple väntas sälja bra av den nya telefon som tros lanseras till 10-årsjubileet av Iphone. Två stora faktorer som gör att Gartner förutspår att det kommer att säljas mer telefoner i år än 2016, då de förväntar sig att 1,9 miljarder exemplar kommer att säljas till skillnad från förra året då 1,89 exemplar såldes.

På pc-fronten ser det dock lite långsammare ut om man får tro Gartner, då marknaden allt mer drivs av dyra gaming-datorer och 2-i-1-maskiner. En trend som fått hela marknaden att allt mer fokusera på high end-maskiner.

Läs också: Nu backar pc-tillverkarna ur priskriget – för att slåss i premiumsegmentet

Denna förändrig ligger bakom Gartners något dystrare prognos för datorer, som spår att marknaden för pc kommer att sälja mindre i år. Från fjolårets resultat på 270 miljoner till 265. Samma sak tros även hända med försäljningen av surfplattor, där antalet sålda exemplar väntas minska från fjolårets 169 miljoner till 161.