Förre Evrybossen tar över på Telecomputing

Terje Mjøs.
Terje Mjøs.

Den tidigare koncernchefen för Evry, Terje Mjøs, är tillbaka, nu som vd och koncernchef för Telecomputing. Han tillträdde sin nya tjänst den 3 april och ersätter Sven Tore Kaasa, som istället tar en position som styrelseledamot i bolaget.

– Efter många intensiva år av förvärv, samordning och snabb tillväxt fortsätter vi arbeta efter vår ambitiösa tillväxtplan. Vi ser stora möjligheter att öka förvärvstakten, förfina vår affärsmodell mot ett ännu närmare affärspartnerskap med kunderna än vi har idag och utveckla våra molnbaserade och integrerade it-tjänster och arbetsmodeller tillsammans med våra samarbetspartners. Terje Mjøs långa erfarenhet passar utmärkt i den fas Telecomputing nu kommit in i, kommenterar styrelseordförande Johan Lindqvist vd-bytet.

Byter vd efter försäljningen…

Andreas Ferm.
Andreas Ferm.

I januari skrev vi om att Telenorägda Datametrix köper svenska Network Services. I samband med att de nya ägarna tar över byter bolaget vd.

Det blir Andreas Ferm, som varit på bolaget i fem år, senast som regionchef, som ar över vd-rollen. Han ersätter Fredrik Svensson, som var en av de tidigare delägarna men nu kliver av efter att ha varit vd tre år och jobbat på bolaget i tolv år.

– Jag är mycket glad över att Andreas har tackat ja till att ta över vd-rollen för Network Services. Jag är övertygad om att han har viljan och kapaciteten som krävs för vår skandinaviska satsning. Planen är att Andreas även ska leda den sammanslagna svenska verksamheten Daxcom/Network Services, vilket öppnar upp än fler möjligheter, säger Eivind Hauglie-Hanssen, som är koncernchef för Datametrix.

– Jag är tacksam för förtroendet att leda Network Services samt på sikt den sammanslagna verksamheten för Daxcom och Network Services. Det är med stor ödmjukhet, energi och vilja som jag tar mig an uppgiften som lagledare för teamet i Sverige, säger Andreas Ferm.

… och inför utlandsäventyr

Gunnar Fransson
Gunnar Fransson.

Xllnc byter också vd. Detta i samband med att man drar igång Xllnc International, som enligt bolaget ska vara ett ”nav för innovation, tjänste- och affärsutveckling”. Vice vd Martin Backman tar över som vd på Xllnc, medan den tidigare vd:n Gunnar Fransson kommer att leda Xllnc International.

Xllnc Gruppen består därmed av följande bolag: Xllnc Finance, som jobbar med digitala finansieringslösningar, Xllnc Advise, som jobbar med it som funktion samt startupföretaget Foxway. som utvecklar b2b-appar. Under 2016 omsatte gruppen totalt 670 miljoner kronor.

– Vi väljer att göra den här satsningen eftersom alla bolag inom Xllncgruppen växer, samtidigt som marknaden ställer högre krav på kundanpassade och användarvänliga tjänster. Varje företag i gruppen bidrar med en unik kompetens till våra kunders utmaningar och krav. Med den här förändringen ökar vi innovationstakten ytterligare när det gäller våra digitala tjänster för arbetsplatsen, säger Gunnar Fransson.

Verizon väntar Vestberg

Hans Vestberg.
Hans Vestberg.

Den tidigare vd:n för Ericsson, Hans Vestberg, har fått ett toppjobb hos amerikanska telekomjätten Verizon. Hans Vestberg ska leda ett av bolagets tre affärsområden, och det handlar om det som ska ha inriktning mot fibernätverk. Han kommer att rapportera direkt till koncernchef Lowell McAdam

Till en början kommer han att jobba från Sverige, men väntas enligt Verizon ansluta sig till det USA-baserade teamet senare i vår. Hans Vestberg fick lämna jobbet som vd för Ericsson i juli 2016 och är för närvarande främst verksam som ordförande i Sveriges olympiska kommitté.

Humant molngäng hämtar vd på Cygate

Mats Lundqvist
Mats Lundqvist.

Vi skrev nyligen om att Lexicon IT-konsult bröt ut sina specialister under namnet Human IT. Nu ska det nya bolaget även dra igång en ny molnverksamhet, som kommer att bedrivas i dotterbolaget Human IT Cloud. Vd för det gänget blir Mats Lundqvist, som hämtas in från Cygate, där han jobbat som affärsutvecklare inom it.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda några av marknadens mest eftertraktade spetskompetenser inom området. Vi arbetar framgångsrikt med hjälp av definierat molntransformationsprogram och har utvalda partners, vilket ger kunder förutsättningar till att bli framgångsrika molnburna företag, säger Mats Lundqvist om det nya uppdraget.

– Planeringen av cloudbolaget påbörjades i slutet av förra året och nu är alla förberedelser klara och lanseringen kan ske vilket känns otroligt kul. Human IT har höga ambitioner, intressanta kunder, kompetenta medarbetare och ett humant synsätt, detta bygger vi nu vidare på, säger Human IT:s vd Markus Närenbäck.

Hon ska hålla Bamboras kunder nöjda

Sofia Sundström.
Sofia Sundström.

Sofia Sundström är ny chef för Customer Experience & Operations på svenska betalningsbolaget Bambora. Hon hämtas internt och har fram tills nu jobbat med affärsutveckling, och har dessförinnan ett förflutet som managementkonsult på Bain & Company.

– Nöjda kunder är inget man får gratis, det måste man jobba hårt för varje dag. Jag är ytterst ansvarig för att vi gör det i vår organisation, men också för att förankra ett kundfokuserat förhållningssätt på Bambora i stort, på ett väldigt konkret och strukturerat sätt. Det är en spännande utmaning som jag tror betyder mycket för vår fortsatta expansion, säger hon.

Han tar klubban i Netgain

 Christer Ljungberg
Christer Ljungberg.

Netgain och dess ägarbolag Combined Excellence är under förändring. Planen är att gå från ett läge med två varumärken, Netgain och Ninetech, till en konstellation av ett flertal specialiserade bolag.

Som ett led i den utvecklingen tar Christer Ljungberg över som ny styrelseordförande i Netgain. Han har över 25 års erfarenhet från styrelsearbete och ledande befattningar inom verksamheter med fokus på it och digitalisering, både i noterade och onoterade bolag. Han ersätter Oskar Godberg, som istället kliver in i en roll som affärsanalytiker.

– Det känns fantastiskt bra att få ombord Christer på vår resa. Han har dokumenterad erfarenhet, som tillsammans med hans expertis är värdefulla bidrag i vår koncern. I samband med rekryteringen av Annika Söderberg som ny styrelseordförande för systerbolaget Ninetech underströk jag koncernens behov av att kontinuerligt rekrytera spetskompetens för både operativa och strategiska roller. Det här är det senaste steget i det arbetet, säger Niklas Hellberg, styrelseordförande i Combined Excellence.