När analyshuset Synergy Research i höstas gick igenom marknaden för molninfrastruktur fann de att de amerikanska jättarna AWS, Microsoft, Google och IBM bara drar ifrån konkurrenterna, och tuggar i sig större och större bitar av molnet.

Med sina marknadsföringsmuskler och sin globala närvaro ökade den här kvartetten sin sammanlagda omsättning med 68 procent under andra kvartalet. De därpå följande 20 största leverantörerna ökade med 41 procent, och resterande leverantörer ökade med 27 procent.

Synergy Research pekade dock på ett hot mot De fyra storas vidare utbredning, och det är att de lokala och regionala reglerna för hur data ska hanteras blir allt mer intrikata, och straffen för överträdelser strängare.

Det här har gjort att lokala molnleverantörer fått ett lysande försäljningsargument: De kan garantera att kundernas data aldrig lämnar hallarna i Sverige.

Läs mer: Fyra stora drar ifrån i molnet – men här är hoten mot deras framfart

När Amazon Web Services nu meddelar att de ska bygga tre datahallar i Sverige slår de i ett slag undan fötterna för det här argumentet.

– Det är klart att det påverkar när Amazon bestämmer sig för att bygga datacenter i Sverige, säger Johan Christenson, vd på den svenska molnleverantören City Network.

– Samtidigt har detta, att vi har datahallarna i Sverige, varit en del av det kunderna tar hänsyn till ur ett regulatoriskt perspektiv. Det finns mer.

AWS är fortfarande ett amerikanskt företag och USA har en ny president

– AWS är fortfarande ett amerikanskt företag och USA har en ny president, och det har till exempel skapat oro om dataflödena mellan USA och EU, efter olika besked, säger han.

Att konkurrensen från de amerikanska jättarna bara blir tuffare kommer naturligvis inte som någon blixt från klar himmel för de inhemska molnleverantörerna. Johan Christenson säger att han kalkylerar med att de tillsammans kommer att ha halva infrastrukturmarknaden i Europa.

– Men det innebär samtidigt att det finns 50 procent kvar. Dessutom blir det allt vanligare att kunderna vill ha en multicloudstrategi, det vill säga att man går med en av de här stora men kompletterar med andra.

Läs mer: Molnjättarna storsatsar i Sverige. Har de lokala leverantörerna någon chans att överleva?

City Network självt växer med ungefär 40 procent varje år, säger Johan Christensen och påpekar att företaget också tar affärer i USA, det vill säga på Amazons, Microsofts, Googles och IBM:s hemmamarknad.

– Det här är gigantiska leverantörer, och det passar inte alla företag att arbeta med dem. Det är dyrt för en del att få nära support och det finns företag som har väldigt specifika krav. Det är många som vill ha nischprodukter – vår plattform bygger till exempel på open stack, med många öppna ap:ier. Och även om de amerikanska leverantörerna är extremt starka på hemmaplan så tar vi affärer där också.

Som Computer Sweden skrev i tisdags förra veckan bygger AWS datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. Dessa ska öppnas 2018.