CGI tar storaffär med Bisnode

Konsultbolaget CGI har tecknat ett nytt avtal där man tar över Bisnodes it-infrastruktur. Avtalet sträcker sig över fem och ett halvt år och ordervärdet beräknas till 215 miljoner kronor.

Bisnode, som numera titulerar sig leverantör av förädlad dataanalys, har verksamhet i 18 länder. Bolaget har valt att samordna all it-utveckling och tjänsteleverans på koncernnivå, samt att gå från en handfull olika leverantörer till en helhetsleverantör, där valet föll på CGI. De infrastrukturstjänster som CGI ska leverera i Sverige är behovsdrivna och molnbaserade.

– CGI har varit en av våra leverantörer sedan ett tiotal år och känner oss väl och förstår vilka utmaningar vi står för. De är proaktiva och ger oss kontinuerligt förslag på förbättringar. För att ytterligare säkerställa att proaktivitet och innovation präglar samarbetet kommer en av CGI:s it-arkitekter att finnas på plats hos oss, med uppdraget att lyfta blicken och föreslå nya lösningar. Genom att outsourca vår it-infrastruktur till CGI uppnår vi ett antal operativa fördelar vi hade haft svårare att åstadkomma genom att behålla driften i egen regi, säger Robert Burén, cio på Bisnode.

Atea köper bolag – vill bli operatör

Atea har sedan länge sålt mobiltjänster till företag och offentlig sektor. Nu vill man ta nästa steg. Fram tills nu har man varit agent för telekomoperatörerna, men framöver ska man istället distribuera tjänster från telekomföretag, och dessa kommer att säljas under det egna varumärket.

Initiativet drar nu igång hemma i Norge där Atea Mobile till en början kommer att utgöras av 30 anställda. Planen är att delvis leverera traditionella mobilabonnemang men den stora delen i arbetet handlar om att förbereda för den förväntade tillväxt som internet of things-applikationer kommer att ge. Atea uppger att man ser oerhört stor potential i den marknaden i form av exempelvis smarta städer, men även när det gäller digitalisering av vården, skola, transporttjänster, industrin och smarta hem.

Läs också: Förre Evrychefen tar över Telecomputing – här är veckans chefer

I veckan togs ytterligare ett steg då Atea köper 17,5 procent av bolaget Erate, som under flera års tid har underlättat för bolag som vill äntra telekommarknaden. Erate har 20 anställda i Oslo och Atea betalar 10 miljoner norska kronor för sin andel.

– Med den långa erfarenhet och breda kompetens vi har inom it och systemintegration så kommer inget bolag vara bättre positionerat för att erbjuda framtidens mobiltjänster till kunder i vår region. Vi ska se till att våra kunder får en mobilplattform som får dem att inse den enorma potential som den här tekniska utvecklingen ger, säger Ateas Norgechef Michael Jacobs

Nordisk energi för Atos

Energijätten Fortum har tecknat ett treårigt ramavtal med Atos. Det handlar om hantering av applikationer, affärsprocessledning och kontrollsystemlösning samt orkestrering av både molnbaserade och traditionella tjänster för datacenter. Avtalet innefattar Norden och Baltikum samt Polen och Ryssland.

– Med det nya avtalet kan vi fokusera på våra huvudaktiviteter och frigöra fler resurser för det viktiga utvecklingsarbetet. Den nya samarbetsmodellen förbättrar dessutom flexibiliteten i vår verksamhet. Atos valdes som samarbetspartner baserat på deras end-to-end-servicemodell samt deras leverantörsekosystem som är anpassningsbart för framtida behov, säger Pekka Eira, it-ansvarig och chef för Fortum Business Services.

Här är nästa konsultgäng som drar till Polen

Istone är nästa svenska konsultbolag som satsar på att öppna kontor i Polen. Med ett nytt kontor i Wroclaw siktar bolaget på att stärka sin satsning inom digital handel och transformation.

Istone konstaterar att efterfrågan på duktiga utvecklare är enorm och att det är stor brist på utvecklarkompetens i Sverige. I Polen är dock kultur och kompetens liknande som i Norden och därför öppnar man nu en strategisk hub, med fokus på utvecklarkompetens, främst inom plattformarna SAP Hybris och Intershop. Kontoret öppnades i mars har en handfull anställda från start, men det uttalade målet är att skala verksamheten snabbt.

– Polen har en geografisk och kulturell närhet till Norden, vilket är en stor fördel i samarbetet. Vi ser att detta kommer gynna våra kunder då vi stärker vår kompetens, ökar vår kapacitet men även får större kunskap om andra marknader inom Europa, säger Andreas Olldén, affärsområdeschef för Istone Commerce.

Dubbelt nordiskt projekt för EET

EET Europarts köper svenska Projektor System och danska DS-Display för att förstärka sin AV-verksamhet. Båda bolagen är specialiserade distributörer av professionella AV-lösningar, och båda är marknadsledare inom sina respektive hemmamarknader.

– Med Projektor System har vi lagt till ett antal nya kompetenser och ännu fler varumärken till vår pro-AV-portfölj, som säkerligen kommer att bidra till att stärka vårt sortiment och produktutbud till kunderna. Dessutom och minst lika viktigt, vi får med Projektor System tillfört ett starkt team av kompetenta och specialiserade medarbetare till vår pro-AV-organisation. Det kommer att stärka både vår service och våra projektkonsulttjänster till pro-AV- och digital signage-kunder, säger Stefan Nilsson, vd på EET Europarts i Sverige tll IT.Branschen.

För Projektor Systems tidigare vd Lars-Åke Tedebo innebär förvärvet att han framöver kommer att vara knuten till EET Europarts som konsult.

Sibas Stockholmstrio skyltas om

Netonnet fortsätter bygga lagershoppar av gamla Sibabutiker. Idag var det dags för tre nya lagershoppar runt Stockholm, i Haninge, Infra City samt Kungens Kurva.

– Genom att stärka vår närvaro i Stockholm ger vi de boende och tillresta i Stockholmsområdet möjlighet att handla hemelektronik på ett unikt, effektivt och roligt sätt. Vi har sedan tidigare två lagershoppar Stockholmsområdet, i Veddesta samt Slagsta, men är övertygade om att kompletteringen med dagens tre etableringar för oss närmare våra kunder och stärker vår relation med dem, säger vd Susanne Ehnbåge.

Reservdelar nästa för Dizparc

Det nystartade konsultblaget Dizparc har fått uppdraget att bygga en reservdelswebb till Rototilt, ett bolag i Umeå som är tillverkare av tiltrotatorer och andra tillbehör för grävmaskiner och grävlastare. Bolagets reservdelswebb har ett stort antal användare i form av återförsäljare och verkstäder, och de ska nu få en ny mobilanpassad och responsiv sajt.

– Med Dizparcs lösning ger vi både våra kunder och oss ett modernt verktyg vilket kommer att förenkla våra kunders beställningar framöver. Vi valde att samarbeta med Dizparc då uppvisade en hög kompetens inom området och en stor förståelse för vår verksamhet och vår marknads behov, säger Lars Lindberg, it-chef på Rototilt.

CAG städar åt fastighetsbolag

Konsultbolaget CAG Mälardalen har vunnit fastighetsbolaget Örebroportens upphandling inom dokumenthantering och processkartläggning. Tanken är att medarbetarna enkelt ska kunna hitta dokument i den gemensamma katalogstrukturen, dubbellagringar ska undvikas och de olika systemen ska vara integrerade med varandra, allt för att uppnå tydlighet och effektivitet.

– Första delen i vårt arbete består i en omfattande förstudie. Därefter föreslår och implementerar vi en teknisk lösning baserad på Microsoft Office 365. Vi hjälper även till med det förändringsarbete som krävs under projektets gång. Med ökad ordning och reda bland dokumenten kommer medarbetarna snabbt att kunna hitta rätt information och därmed jobba mer effektivt, säger Tomas Täuber, vd på CAG Mälardalen.

Telias norska köp godkänt

Den norska konkurrensmyndigheten har nu godkänt Telias köp av Phonero. Det skriver Bloomberg News. Den norska myndigheten har tidigare meddelat att den överväger ett ingripande mot affären då misstankar fanns om att den skulle kunna leda till en minskad konkurrens.

Doro söker support hos Ingram

Telefonbolaget Doro har lagt sin support i händerna på distributörsjätten Ingram Micro. Sedan den 1 februari är det till kundserviceavdelningen på Ingram Micro i Göteborg som Doros kunder ringer när de behöver teknisk support på sina telefoner. Företagen har länge haft ett gott samarbete inom distribution men har nu alltså utökat det till att även omfatta support.

– Vi är väldigt glada över att på detta sätt fördjupa vårt samarbete. Förutom befintliga distributionslösningar anförtror vi nu även vår viktiga Helpline åt Ingram Micro. Vi ser fram emot att i nära partnerskap utveckla befintliga och nya koncept som kommer våra användare till nytta, säger Pierre Nilsson, nordisk chef för Operations på Doro.