Idag lanseras EU-kommissionens nya startup-accelerator, som går under namnet Data Pitch. Målet är att koppla samman etablerade företag och organisationer som har mycket data med startups som kan hjälpa dem att hitta värde i dessa. Lösningarna ska vara inriktade mot att tackla samhällsutmaningar.

Det skriver nyhetssajten Techcrunch.

Läs mer: Svenska it-företag bommar miljarder i EU-bidrag

EU-kommissionen uppger att de ska vika 7,1 miljoner euro till ”datadriven innovation” över de närmaste tre åren, varav 4,8 miljoner ska gå direkt till startups och mindre företag via det här programmet.

Data Pitch ska förse upp till 50 europeiska startups och småföretag med upp till 100 000 euro i riskkapital, men också mentorstöd, ytterligare investeringsmöjligheter och tillgång till data från etablerade företag och myndigheter. Det ska rulla över hela Europa. Den 1 juli i år ska startups kunna börja ansöka om en plats.

Läs mer: Fem trender du behöver ha koll på inom internet of things

”Ambitionen är att skapa ett innovativt ekosystem för Europa, där större organisationer arbetar nära med agila startups för innovation och för att lära från varandra, använda för att lösa problem”, säger EU-kommissionen i ett uttalande.

Vilka områden som gäller är inte skrivet i sten, men intressanta sådana som nämns är: Smarta städer, livsmedel och jordbruk, hälsa, detaljhandel, integritet, E-turism, finans och telekom.