Analysföretaget Gartner har kommit ut med sin stora prognos över den globala it-marknaden 2017, och totalt sett tror de att de globala it-investeringarna i år ökar med modesta 1,4 procent, vilket är en nedgång från fjolårets 2,7 procent.

Detta skulle innebära att det spenderas 3 500 miljarder dollar på it i år.

Läs mer: Ny fart på mobilkriget när toppmodellerna rullas ut – se upp för kineserna

Tittar man på vilka segment som är heta är det tydligt att mjukvara för företag är det som går bäst just nu. Detta segment växer med 5,5 procent (och det tilltar nästa år till 7,1 procent). För kommunikationstjänster är läget dystrare – det minskar med 0,3 procent.

Anmärkningsvärt är att de senaste årens sorgebarn, det vill säga de som säljer enheter (pc, surfplattor, skrivare och mobiltelefoner) visar upp ett trendbrott. Förra året minskade försäljningen här med 2,6 procent efter pc-kräftgång och smartphone-stiltje, men i år väntas det här segmentet växa med 1,7 procent till 634 miljarder dollar. Skälet är styrka i smartphone-branschen och ”mindre förbättringar” för skrivare, pc och surfplattor.

Läs också: Negativa trenden bruten: Därför ökar försäljningen av it-prylar

Smartphone-försäljningen vinner på att leverantörerna lyckas få upp snittpriset per såld enhet i Asien och Kina i kombination med att Apples kommande Iphone, som släpps till modellens tioårsjubileum.

Windows 10-uppgraderingar ger en underliggande tillväxt inom pc under 2017.