Japanska elektronikjätten Toshiba sjunker allt djupare ned i sina problem. Bolagets försenade rapport för räkenskapsårets tredje kvartal visar på mycket stora förluster - och rapporten är dessutom släppt utan att revisorerna granskat den. Det skriver Ritzau Finans.

Läs också: Mobiler och datorer blir dyrare i år – därför går priserna upp mer än väntat

Rapporten har redan skjutits på framtiden flera gånger, men nu när den äntligen släpps är nyheterna milt sagt dåliga. Toshiba omsatte under räkenskapsårets första nio månader 3 850 miljarder yen, cirka 310 miljarder kronor. Resultatet visade ett minus på 532 miljarder yen, eller drygt 43 miljarder kronor. Det egna kapitalet utgjorde inte heller någon räddning: det var negativt med hela 18,4 miljarder kronor.

Att Toshiba lagt fram rapporten utan att revisorerna hunnit titta på den beror enligt bolaget på att Toshiba velat hålla sig inom de fastslagna tidsramar som finns för japanska börsbolag. Men tilltaget kan om det vill sig illa få andra följder: i värsta fall kan bolaget tvingas till en avnotering från Tokyobörsen.

Läs också: 4 skäl till att Kina tar täten i teknikutvecklingen

Toshiba har i flera år varit inblandat i en omfattande revisionsskandal, som pågått i över sju år. I den nya rapporten skriver bolaget att det ser "betydande osäkerhet" om den fortsatta driften av bolaget, och sätter frågetecken för om Toshiba kommer att klara av att leva upp till sina framtida förpliktelser.

Toshiba, som har mer än 100 år på nacken, har länge varit en av världens största tillverkare av datorer. År 1986 utvecklade företaget bland annat Japans första bärbara dator. Bolaget har fortfarande över 100.000 anställda.

Nyhetsbyrån Direkt