Datacenterboomen har det skrivits åtskilligt om under senare år. Men faktum är att antalet datacenter minskar, liksom den totala ytan som de tar i anspråk. Allt enligt en rapport från analysföretaget IDC, ett systerföretag till IDG.

Enligt IDC var antalet datacenter i världen som störst 2015 då det fanns 8,55 miljoner. Redan förra året började antalet minskade och i år förutspår man att det ska sluta med 8,4 miljoner. För 2021 är prognosen att det ska finnas 7,2 miljoner datacenter. Och den totala ytan minskar också.

Läs också: Här ska AWS öppna tre svenska datacenter – 1 miljard dollar ska investeras

Det finns två trender som uppenbart bidrar till den här utvecklingen. För det första konsoliderar många sina datacenter. För det andra hyr man beräkningskraft i molnet, i stället för att ha egna servrar.

Konsolidering kan ske på olika sätt. Ett är att utnyttja varje enskild server bättre, till exempel med lösningar för virtualisering. Ett annat sätt är att packa utrustningen tätare rent fysiskt.

IDC noterar att det främst är kundföretags egna datacenter som minskar i antal. Det finns fortfarande en ökning vad gäller datacenter för tjänsteleverantörer, men den avtar.

Läs också: 10 molntrender du måste ha koll på nästa år

Enligt analysföretaget Gartner minskade investeringarna i datacenter med 0,1 procent förra året. För i år förutspås en ökning på 0,3 procent. Det kan kanske tolkas som att de som satsar på datacenter fyller dem med mer avancerad utrustning, eller i alla fall packar utrustningen tätare.