Vi har tidigare skrivit om den stundande batalj som väntar i digitalbyråvärlden. De klassiska it-konsulterna, de globala revisionsjättarna samt stora managementkonsulthus har alla fått mersmak på den världen.

Och hos de digitalbyråer som redan verkar på marknaden är man så klart medveten om nya antågande rivaler. Jonathan Pettersson, vd på Making Waves/Great Works, säger så här om den utmaning som väntar i form av exempelvis Capgemini, Accenture, PwC eller McKinsey.

– De traditionella marknaderna glider ihop och det är inget nytt eller plötsligt. Vi tror att det även framåt kommer att finns plats för många olika sorters aktörer men det vi tar med oss in i konkurrensen är många års erfarenhet av att identifiera, utveckla och lansera digitala produkter och tjänster. Man måste anamma lite av den mentalitet som startups har, det handlar inte bara om bra insikter och bra idéer, man måste också få ut något handfast och konkret, säger han.

De nya konkurrenterna är ofta globalt etablerade bolag med rejäla muskler i bakgrunden, oftast i form av mer än 100 000 anställda, vad har ni att sätta emot när de satsar stort?
– Alla som ska lyckas måste skapa en miljö där smarta människor trivs och vill jobba. Att man väljer oss framför de stora konsultjättarna beror på att man drivs av att få göra mer än själva strategin. Byråer går snabbt in i doing-mode för att tidigt testa, validera och paketera de strategier som konsulterna historiskt har spenderat mycket mer tid med. Det attraherar en ökande skara människor som vill jobba på det viset, men också kunder som snabbt vill se och testa saker.

Är ni rädda för att de ska pressa priserna på er marknad, eller räknar ni med att kunna hålla priserna uppe?
– Vi tror inte nödvändigtvis att konkurrens med exempelvis McKinsey bidrar till prissänkningar. Tvärtom ser vi en kraftigt ökande efterfrågan där våra tjänster flyttar från kostnadsbudgetar till investeringsbudgetar.

Jonathan Pettersson är övertygad om att en etablerad aktör som Making Waves/Great Works har en hel del att sätta emot när nya spelare kliver in på deras hemmamarknad. 

Jonathan Pettersson.
Jonathan Pettersson.

– Det främsta motmedlet är och kommer alltid vara genom att fortsätta bygga riktigt smarta saker som löser verkliga problem och som samtidigt skapar riktigt affärsvärde. Dessutom ska vi ha kul på jobbet och jobba med marknadens smartaste och mest kreativa människor, säger han och tror att jättarna kommer möta en hel del utmaningar, och då framför allt:

– Snabbhet. Jag säger som Jeff Bezos: ”most decisions should probably be made with somewhere around 70 % of the information you wish you had. If you wait for 90 %, in most cases, you’re probably being slow”. Det är ganska långt ifrån hur jättarnas business är uppbyggd idag.

Allan Russel, som är vd på Digital Strategi Skandinavien, har också följt utvecklingen, men än så länge märks de nya aktörerna mer som en omtalad företeelse än vad de märks i verkligheten.

– Det är klart att vi funderar över det, men än så länge har vi inte haft några problem. Vi ser ju att de rör på sig, absolut, men vi ser dem inte hos de stora kunderna med ett helhetskoncept inom digital transformation. Av det vi har sett hittills så har de endast pitchat enstaka delar. Och när det gäller marknadsföring och försäljning ser jag det inte direkt som hotfullt, utan där tar vi det ganska lugnt, säger han.

Läs också: Konsulterna förklarar succéåret: "Mer än bara en hajp"

Allan Russel.
Allan Russel.

Det Allan Russel ser som det främsta hotet är snarare att de antågande jättarna ska kunna bredda sig hos kunder de redan har. Framför allt eftersom många kunder gärna strävar efter att ha så få leverantörer som det går.

– I och med att de redan sitter på många stora kunder ser vi att de kan ta marknadsandelar den vägen. Men jag måste säga utifrån min erfarenhet från kundsidan att i förhållande till hur vi jobbar idag, så är de bolagen mer revisionsbyråer. De är inte alltid inne på kontoret på riktigt för att se var affärsnyttan verkligen kommer ut. Men som sagt, de sitter ju på stora kunder och som köpare kan det vara svårt att se skillnad, säger han.

Vad är ert främsta sätt att möta den nya konkurrensen?
– För vår del bygger det på att vi sitter på en verklig affärsnytta som vi levererar, och det ger markant ökad försäljning. Så länge det sitter en kunnig köpare på andra sidan känner jag mig ganska lugn.