När IBM rapporterar för sitt senaste kvartal finns oroväckande tecken på att företagets vändning kan vara längre bort än vad man trott. För tjugonde kvartalet i rad rapporterar IBM om minskad försäljning – detta var i sig ingen överraskning – men minskningen var större än väntat. Analytikerna hade trott på en minskning på 1,3 procent, men den landade på 2,8 procent. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Skälet uppges vara svagare efterfrågan inom it-tjänster – vilket är ett tecken på att företagets vändning kan ta längre tid än vad man tidigare trott.

Bill Kreher, analytiker på Edward Jones, säger till Reuters:

– Jag tror att det finns en frustration över att de missar när det gäller omsättningen. Wall Street har gett IBM en del beröm det senaste året för att förändringen tar form, så jag tror att det är där risken finns.

Läs också: Evry satsar på kognitiv it med IBM – ”det är lite av det nya internet”

Nu omsätter IBM 18,16 miljarder dollar under första kvartalet. Analytikerna hade trott på 18,39 miljarder, enligt en sammanställning från Thomson Reuters.

Omsättningen inom tekniktjänster och molnplattformar gick ner med 2,5 procent till 8,2 miljarder dollar.

När företagets gamla affärer minskar sätter IBM hoppet till området ”strategiska imperativ”, som ökar med 12 procent under kvartalet till 7,8 miljarder. Det här området inkluderar de nya satsningarna på Watson, analys, säkerhet, socialt, mobilt och molntjänster.

Läs också: Watson och Einstein i ett paket – IBM och Salesforce slår ihop sina AI-lösningar

– Vid någon tidpunkt kommer företaget få se att de nyare affärerna tar över de gamla, men det verkar nu som om det tar lite längre tid än vad vi tidigare trott, säger Bill Kreher.

Vinsten gick ner med 13 procent till 1,75 miljarder dollar. Bruttomarginalen faller inom alla fem områden som IBM rapporterar inom.