Samsung är nu redo att producera snabbare och mer energieffektiva chipp än de som används i de senaste Galaxy S8-telefonerna. IDG News skriver att Samsung redan under fjärde kvartalet kommer att producera chipp med uppgraderad 10-nanometersteknik, som är snabbare än existerande chipp, tack vare en förbättrad 3D-struktur.

Läs också: Floppvarning på en av nyckelfunktionerna i Samsungs nya toppmobil

I genomsnitt ska de här komponenterna vara tio procent snabbare och 15 procent mer energieffektiva än den första vågen av 10-nanometerchipp, som Samsung Exynos 8895, som är en av två processorer som används i S8-enheter.

Snabbare chipp ger mer kapacitet till mobila enheter och förlänger batteritiden. Till exempel: Qualcomms Snapdragon 835 och Exynos 8895 som finns i Galaxy 8 i dag hanterar VR-applikationer bättre än sina föregångare och de har även speciella kretsar för artificiell intelligens.

Jim McGregor, som är analytiker på Tirias Research, säger att Samsung går en match mot Intel om vem som är världens mest avancerade chipptillverkare – och att den matchen är fokuserad på chipp för smartphones.

Läs också: Samsungs vinst lyfter rejält – och då har Galaxy S8 inte ens börjat säljas

– Under de senaste åren har branschen skiftat från att pc och servrar har varit pådrivarna. Nu är det mobila enheter som driver utvecklingen.

Samsung har ännu inte berättat om vilka kunder som kan tänkas använda det nya chippet.