Dropbox är kanske mest känt som en gratis lagringstjänst för konsumenter. Men man har redan i dag gott om företagskunder för de mer avancerade betalvarianterna Business och Enterprise. Och ambitionen är uppenbart att bli en maktfaktor vad gäller företags-it. Det märktes när Oliver Blüeher, chef för bland annat Norden på Dropbox, var på besök i Stockholm nyligen.
Han hade med sig en attraktiv berättelse om hur man ser på hantering av innehåll på företag. Mot det kan man ställa att Dropbox har ett smalt utbud av tjänster förutom lagring. Hur ska företaget hävda sig mot jättar som Google och kanske framför allt Microsoft, som förutom lagring har en uppsjö av andra tjänster och produkter som riktar sig mot företag?
Läs också: Samarbeta även utan uppkoppling med nya uppdateringen av Dropbox Paper
– Vi tror på att låta användarna välja de verktyg de behöver och vi fokuserar på det innehåll som de arbetar på, att göra det smidigt att arbeta med det, säger Oliver Blüeher som var i Stockholm för att hålla föredrag på konferensen Cloud Confessions som anordnades av IDG.
För att illustrera varför det här är viktigt beskriver han arbetsflöden som berör flera avdelningar på flera företag och visar hur olika dokument delas på ett smart sätt med hjälp av Dropbox. En grundsats i hans beskrivning är att det inte går att styra exakt vilka applikationer folk använder, men att det går att hantera det innehåll de arbetar med på ett rationellt sätt.
Men Oliver Blüeher ser inte lagringstjänsten som ett helt eget universum:
– Vi har funktioner för till exempel arbetsflöden och det går att bygga på med fler tilläggsfunktioner. I stället för att återuppfinna mejl så har vi till exempel förbättrat vår kommentarfunktion, kopplat till innehållet som hanteras.
Oliver Blüeher framhåller hur Dropbox har implementerat lagringsfunktioner rent tekniskt som viktigt för hur innehåll hanteras:
– Alla filer delas upp i block och endast de delar som ändras flyttas om det behövs. Det här gör oerhört stor skillnad. Jag vågar påstå att våra konkurrenter inte har den här funktionen, de skickar hela filer.
Vilka är konkurrenterna? Föga förvånande distanserar Oliver Blüeher sig från dem, även om han gör det på ett artigt sätt. Men det handlar till exempel om Microsoft och Google, och om Box som han beskriver som en leverantör av en traditionell lagringslösning som utgår från it-avdelningens behov.
Läs också: Facebook släpper gratisverktyget Prophet för Python
Men hur ska Dropbox få ett rejält fotfäste på den svenska företagsmarknaden? Konkurrenter i molnet som Google och Amazon har blivit varse att det är en fördel med en lokal närvaro. För Dropbox del ingår Norden i samma organisation som Tyskland, Österrika och Schweiz. Oliver Blüeher som är stationerad i Hamburg är chef för alltihop.
Kommer åtminstone Norden att bli en egen organisation med lokal närvaro?
– Jag utesluter inte det, svarar Oliver Blüeher försiktigt.
Men tar ni inte lärdom av att andra molnföretag har märkt att det behövs folk på marken för att ta affärer i Sverige?
– De kanske behöver så mycket folk för att det är svårt att förklara hur deras tjänster fungerar, säger Oliver Blüeher och tilllägger att Dropbox jobbar med partner lokalt i Sverige.