Dustin köper skånsk styrka
Dustin köper det Malmöbaserade bolaget Saldab IT, som säljer it-lösningar till små och medelstora företag. Dustin uppger att förvärvet stärker bolaget som helhetsleverantör, och dessutom ger bättre närvaro i södra Sverige.
– Med förvärvet av Saldab ökar vi vår kapacitet att vara små och medelstora företags it-avdelning. Vi gör det också möjligt att genom Saldab ta ut de mer nischade tjänster vi har i vår portfölj via våra tidigare förvärvade bolag Purity IT, Idenet och Commsec. Saldabs starka kundfokus passar väl in i Dustins kultur och affärsmodell, säger Jens Haviken, chef för Services & Solutions på Dustin.
Saldab köps från den ägargrupp som bland annat utgörs av bolagets grundare och vd. Malmöbolaget grundades 2009, och har idag 84 anställda. Under räkenskapsåret 2015/16 omsatte bolaget cirka 112 miljoner kronor. Bolaget blir en del av Dustin från 28 april, men kommer att verka under eget namn tills vidare.
– Som en del i Dustin når vi en bredare kundbas där vi kan växa med vårt erbjudande för små och medelstora företag. Samtidigt kan vi erbjuda deras effektiva onlineplattform till våra befintliga kunder, säger Saldabs vd Martin Anderberg.
Läs också: Digitalbyråerna räds inte nya hotet: konsultjättarna är för slöa
Evry köper transport-NAV
Evry fortsätter sin förvärvsresa. Den här gången är det Icecon Affärssystem som rullas in hos konsultbolaget. Icecon Affärssystem är specialiserat på Microsoft Dynamics NAV, främst inom branscherna transport, uthyrning och logistik. Bolaget har elva anställda med verksamhet i Göteborg, Umeå och Luleå.
– Köpet av Icecon Affärssystem ger oss utmärkta förutsättningar att stärka vår position som Microsoft Dynamics NAV-partner. I och med förvärvet gör vi också en medveten satsning mot transportbranschen som går i linje med vår långsiktiga tillväxtstrategi, säger Evrys Sverigechef Fredrik Almén.
– Genom att tillhöra Evry har vi möjlighet att ge våra kunder och medarbetare den utveckling och breddning som marknaden och teknikutvecklingen kräver. Det känns bra att kunna arbeta i en organisation som redan är branschorienterad mot våra områden och dessutom har hunnit ta ett stort steg mot den nya Dynamics 365-miljön, säger Staffan Hansson, vd och delägare i Icecon Affärssystem.
Visma köper upp lagergäng
Norska mjukvarujätten Visma fortsätter dammsuga marknaden på bolag. Nu är det NYCE Solutions, ett företag som jobbar med komplexa lager- och logistiksituationer, som köps upp. NYCE Solutions kommer att bli en del av Visma Retail.
– För konsumenten är det självklart att allt ska fungera oavsett om man startat sin köpresa på nätet och avslutar i butik eller vice versa. För detaljister är det centralt att kunna tillgodose kundens förväntningar vad gäller korrekt lagersaldo och snabba leveranser. Med förvärvet av NYCE Solutions förstärker Visma Retail kompetensen i en växande kärnfråga för handeln, säger Peter Fischer, som är divisionsdirektör på Visma Retail.
– Det är idag mer angeläget att förstå flöden som ligger bakom kunder och konsumenters tuffare krav. Med vår spetskompetens inom internlogistik och lagerhantering löser vi en stor pusselbit. I kombination med Visma Retails innovationskraft och långa erfarenhet av systemstöd för detaljhandel kan vi tillsammans erbjuda koncept som knyter ihop centrala frågor, säger Magnus Nygren, vd på NYCE Solutions.
Interoute tuggar tobak
Moln- och nättjänsteföretaget Interoute har plockats in som artner för Swedish Match digitala transformation inom området ict-infrastruktur. Med Interoutes hjälp vill Swedish Match stödja ett ökat internetanvändande på huvudkontoret och de 28 regionala kontoren i Europa, Nordamerika, Sydamerika och Asien. Detta ska ske med hjälp av en ny nätverkslösning som ger snabb access till molnbaserade, affärskritiska applikationer som exempelvis Microsoft Office 365.
– Lösningen från Interoute möjliggör att data leds olika vägar beroende på om trafiken är affärskritisk eller inte. Det gör att prestandan förbättras avsevärt hos de applikationer vi behöver som mest. Interoute har visat att man verkligen förstår våra behov och är utan tvekan en idealisk partner till oss, även från ett organisatoriskt perspektiv, säger Sven Källenius, ansvarig för Datacenter Operations & Network på Swedish Match.
Förlängt bistånd till Fujitsu
Sida förlänger sitt avtal med Fujitsu, som sedan 2013 har levererat outsourcingtjänster till myndigheten. Avtalet värderas till 60 miljoner kronor och förlängs med två år fram till 2020. Det handlar om att sköta it-driften på Sidas kontor i Stockholm, Visby och Härnösand samt på fältkontoret i Burkina Faso. Bland tjänsterna som levereras finns datacenter, workplace managed service, cross management-hantering samt service desk till hårdvaruprodukter som datorer och skrivare.
– Sida fyller en viktig funktion i samhället och vi är stolta över att Sida visat oss fortsatt förtroende. Den digitala utvecklingen går snabbt. Vi ser vårt samarbete som ett partnerskap, där vi gemensamt har som mål att säkerställa att Sidas verksamhetsbehov stöttas digitalt. Vår ambition är att leverera de bästa outsourcingtjänsterna kopplat till dessa behov, säger Fujitsus chef för offentlig sektor Mia Bartelson Enayatollah.
Läs också: Fullt fokus på innehåll ska räcka för att locka företagen till Dropbox
Equinix tar Blekinge till Dubai
Svenska City Network tar nu sin molntjänst City Cloud till Mellanöstern. Till sin hjälp har man det globala datacenterföretaget Equinix. Det Blekingebaserade bolagets tjänster finns numera i Equinix Dubai International Business Exchange, varifrån City Network ska jobba mot Mellanöstern och Nordafrika.
– I en allt mer reglerad värld där digitaliseringen sätter en enorm press på datakapacitet finns det en stor efterfrågan på att kunna drifta och lagra sin data där man själv önskar det. Inte minst är EU:s nya dataskyddsförordning GDPR en starkt bidragande faktor till detta behov. Därför har det hela tiden varit centralt i vårt företags tillväxtstrategi att finnas nära våra kunder, vilket den nya etableringen understryker. I Dubai och i hela Mellanöstern finns ett stort behov från både europeiska och lokala kunder att använda City Cloud för att bemöta just dessa marknadstrender, säger Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Electrolux Home ratar koppar
Butikskedjan Electrolux Home har förlängt sitt avtal med DGC avseende leverans av datakommunikationstjänster. Det nya avtalet sträcker sig över fyra år och innebär att Electrolux Home uppgraderar butiksdatanätet från koppar- till fiberförbindelser.
– Många av våra befintliga kunder väljer nu att uppgradera till fiberbaserade tjänster, ofta i samband med att avtalet förlängs. Och vi ser samma fibertrend när vi vinner nya kunder. Vi är väl förberedda inför detta teknikskifte och kan leverera kostnadseffektiva fibertjänster över hela landet. Vår relation med Electorlux Home-kedjan sträcker sig långt tillbaka i tiden och vi har en god förståelse för deras behov. Jag ser fram emot en ny avtalsperiod, säger Mattias Wiklund, försäljningschef och vice vd för DGC.
Netonnets turné rullar vidare
Den här veckan är det Gävles och Karlstads tur att byta ut Sibabutiken mot en lagershop under namnet Netonnet. Med de två premiärerna, som sker idag, har Netonnet ominvigt 17 nya lagershoppar på ett halvår. Till våren kommer den sista Siba-butiken att omvandlas till Netonnet. Det är butiken i Falun som står näst på tur.
– Både Gävle och Karlstad har stor potential. Vi har många trogna kunder i Gävle och Karlstad och vi gläds åt att nu erbjuda dem ett helt nytt och spännande sätt att handla sin hemelektronik på framöver. Med dagens premiärer har vi utökat antalet Lagershoppar till 32, det innebär 17 premiärer under en sexmånaders period. Jag känner mig ödmjuk över vilka prestationer våra medarbetare har bidragit med för att ta oss till där vi står idag, säger Netonnets vd Susanne Ehnbåge.
Ny riskpeng till Vietnamgäng
Vi har tidigare skrivit om Pangara, som riktat blickarna mot utvecklarna i Vietnam. Nu har bolaget fått in drygt 11 miljoner kronor i riskkapital. Den största investeraren är Acacia Asset Management. I samma veva förstärks också styrelsen med två tunga namn: Christer Jacobsson, som tidigare grundat både Enator och Connecta samt förre Ework-vd:n Claes Ruthberg.
– Hittills har vi verkat främst i Sverige på kundsidan. Med detta kapitaltillskott ska vi expandera i norra Europa, för att därefter bygga en global marknadsledare, säger Christopher Beselin, styrelseordförande och medgrundare av Pangara om vad pengarna ska användas till.
Mölndal tar in Unit4
Unit4 har tagit hem en upphandling med Mölndals Stad, som nu ska köra ekonomisystemet Unit4 Business World On för hanteringen av kommunens ekonomi. Totalt är det cirka 5 200 anställda fördelade på tio olika förvaltningar inom kommunen, som just nu jobbar mot sin devis Mölndal Vision 2022, där man strävar efter att göra sig attraktiv för inflyttande såväl som för företag med målet att bli en av Sveriges främsta näringslivskommuner.
– Vi på Unit4 har mycket stor erfarenhet av att stötta kommuners utveckling genom effektiva ekonomi- och affärssystem och vi ser fram emot att hjälpa Mölndals stad att komma ett steg närmre sin vision för 2022. Att implementera komplexa och omfattande lösningar som affärssystem i offentlig verksamhet kan vara en utmaning, men tack vare vår kunskap, storlek och erfarenhet från bland annat Höganäs kommun, Nacka kommun och Stockholms Stad vet vi vad som väntar och att vi kommer att bidra till ytterligare en kommuns framgångar, säger Jeremias Jansson, Nordenchef på Unit4.