Tjänsten finns fortfarande inte ute på marknaden, men den syftar till att sänka barriärerna för den breda massan att börja använda IoT i verksamheten.

Det var nyhetssajten ZDNet som först skrev om Microsofts planer på att äntra den breda IoT-marknaden med tjänsten IoT Central.

Anders Wendt, affärsområdeschef för moln och företag på Microsoft Sverige, säger till Computer Sweden att IoT Central är en tjänst som innefattar allt från att koppla upp enheter till att analysera och visualisera data.

– Hittills har det varit mest ”early adopters” som gjort det här, det behövs så många kompetenser och tekniker, och det är för komplext för den stora massan.

Läs mer: Fem trender du behöver ha koll på inom internet of things

– Det är det vi vill komma med: en färdigpaketerad tjänst för den stora massan. Det är väl inte de största företagen, de har ofta kommit ganska långt, men företagen därunder.

När IoT Central finns ute på marknaden är dock inte klart, enligt Anders Wendt.

– Nej, vi får återkomma om det nästa kvartal.

Vad har varit det trixigaste för er som leverantör att få ihop i den här IoT-tjänsten?
– För oss när vi utvecklar IoT Central är utmaningen att göra den komplexa tekniken enkelt användbar och konfigurerbar för de som inte har utvecklarbakgrund, till exempel administrativ personal och de som använder själva utrustningen.

Hur långt skulle du säga att IoT-utvecklingen har kommit i Sverige?
– Det är väldigt olika. På utvecklingsavdelningarna på de stora företagen har de kommit långt, både vad gäller tankar, implementation och olika pilotprojekt. Nu väntar vi på den breda utrullningen. Vad gäller branscher upplever jag att fastigheter, sjukvård och tillverkande industri går i bräschen.