Ledarskap behövs inte bara i ledningsgruppen. Företag letar i allt högre grad efter solida ledarskapsförmågor när de utökar sina personalstyrkor, oavsett om jobbet är på nybörjarnivå eller på chefsnivå.

Stephany Samuels, som är vice vd på it-rekryteringsbolaget Mondo, förklarar för IDG News vilka kvaliteter företagen bör leta efter, när de anställer och hur de ska identifiera ledarna i en grupp talanger.

– Företag växer och frodas när deras personalstyrka består av ledare som hela tiden letar kreativa lösningar och som får ut det bästa av sina kollegor. Så frågan är hur du kan förbättra din förmåga att upptäcka ledarna redan i anställningsprocessen?

Läs också: Håll koll på din profil i sociala medier – det gör rekryterarna

Här är sex kvaliteter rekryterare bör leta efter, när de söker att anställa personer med ledarskapsförmåga, enligt Stephany Samuels:

Bevisad kompetensutveckling.
En ledare försöker hela tiden utveckla sig själv, och de tar ansvar för detta genom att identifiera och hitta de möjligheter till kompetensutveckling som finns.
– Genom att fråga kandidater hur de har skaffat sig sina förmågor så får du en inblick i hur seriösa de är när det gäller att söka upp de här möjligheterna på egen hand, säger Samuels.

Orädd i beslutsfattandet.
Ledare är inte rädda för att göra misstag, särskilt inte om det görs i syfte att hitta mer innovativa lösningar. Hur kan du identifiera den här egenskapen i en möjlig anställning?
– Fråga efter exempel på ett svårt beslut på arbetsplatsen de har tagit, eller hur de hittade lösningen på ett snårigt problem – då får du en insikt i hur de ser på beslutsfattande, säger Stephany Samuels.

Vill ha feedback
De som presterar på topp vet att för att växa professionellt, så måste de veta hur det går för dem. De frågar efter feedback och uppskattar när de får sådan. Du behöver inte vänta tills någon redan är anställd för att upptäcka deras känslor kring detta.
– Du kan ta upp ämnet feedback i anställningsintervjun och låta kandidaten berätta om de gånger de sökt efter feedback och hur de reagerat för denna, säger Samuels.

Engagerad dynamisk personlighet.
Människor vill vara runt en ledare, och denna motiverar och inspirerar sina kollegor på ett naturligt sätt.
– Ledare är ofta engagerade och har en dynamisk personlighet, som gör att människor dras till dem och motiverar kollegorna att bli mer som de själva. Och även om nerver spelar in i en intervju så bör det inte göra så att naturliga ledare håller de här egenskaperna tillbaka.

Läs också: Social kompetens viktigast för att landa it-jobbet

Emotionell intelligens.
Tillsammans med en dynamisk personlighet innehar ledare också emotionell intelligens, något som är ovärderligt i företagsmiljön, enligt Stephany Samuels. Det handlar om empati och om en förmåga att sätta sig själva i andras sits.
– Att förstå vilka känslor som driver människorna runt omkring dem och hur man bäst hanterar dem för att nå ett slutmål är viktigare än någon annan social färdighet. Fråga kandidaterna efter någon situation då de använt emotionell intelligens till sin fördel i ett professionellt sammanhang, säger hon.

Kvalitet över allting.
En sann ledare gör ingenting bara för att bli klar med det, och de brukar inte göra saker halvhjärtat eller slarvigt. De är klara när kvaliteten på slutprodukten är så hög som den kan bli.
– Genom att be om konkreta exempel på arbeten med kvalitet hjälper dig att identifiera om de är ledare du behöver, säger Samuels.