Med tanke på alla miljontals dollar det gamla hederliga Office dragit in till Microsoft kan man tro att företaget skulle sätta Office-användarna på piedestaler.

Glöm det.

Faktum är att Microsoft sakta men säkert är på väg att göra traditionella fristående Office, alltså program som Word, Excel och Powerpoint som installeras lokalt på en pc, oanvändbara. Man minskar åtminstone tillgången till kringtjänster rejält. Målet är naturligtvis att på kort sikt få över användare till molnvarianten Office 365. Och på lång sikt, får man anta, att lägga ner utvecklingen av det fristående Office.

Läs också: 25 år sedan Windows tog över världen – minns du Windows 3.1?

Vad är det Microsoft gör?

I förra veckan tillkännagav Microsoft att användare av fristående Office, till exempel Office 2010, 2013 och 2016, inte kommer att ha tillgång till företagsversionerna av molntjänsterna Onedrive och Skype efter den 13 oktober 2020. Det är datumet då standardsupporten (”mainstream support”) upphör för Office 2016. Användarna uppmanas att uppgradera till Office 365 Proplus.

Okej. Håll huvudet kallt. Vad betyder det här?

Kanske inte så mycket för de allra flesta. Det krävs att man använder företagsversionerna av de nämnda tjänsterna inifrån Officeprogram för att påverkas konkret. I så fall kan man till exempel bli tvungen att flytta Word-, Excel- och Powerpoint-dokument från ett Onedrive-konto till något annat ställe om man vill fortsätta använda det fristående Office.

En annan sak som händer efter 13 oktober 2020 är att användare av Outlook 2007 inte kommer att kunna ansluta sig till mejlkonton på Office 365. De får alltså se sig om efter nya mejllösningar.

Läs också: Slutspurt i Stockholms landstings jätteflytt till Microsofts moln

Även om inte förändringarna påverkar så många personer så skickar de en mycket tydlig signal från Microsoft: Det fristående Offices dagar är över. De är förbi. En makalös framgångssaga är slut. Vi får se om den fortsätter i molnet, med Office 365.