Nu på morgonen meddelar Advania att man har lämnat ett rekommenderat kontanterbjudande till aktieägarna i Caperio Holding. Budet ligger på 34 kronor per aktie, vilket ger ett totalvärde för samtliga aktier på 158 miljoner kronor.

Huvudägartrion Christer Haglund, David Pohanka och Mikael Zetterberg, som tillsammans representerar cirka 43 procent av aktierna och rösterna i Caperio, har åtagit sig att acceptera erbjudandet. De oberoende styrelseledamöterna för Caperio rekommenderar också övriga aktieägare att acceptera erbjudandet, som även stöds av en fairness opinion från Deloitte.

– Den föreslagna sammanslagningen har en övertygande strategisk logik och genom vår kombinerade storlek samt erbjudanden så kommer vi ta ytterligare ett offensivt steg som en ledande nordisk it-koncern. Advanias lösningar, kompetens och erfarenhet kombinerat med Caperios styrkor och intressanta kundbas skapas en god potential till vår fortsatta tillväxt i Sverige, säger Advanias vd Mikael Noaksson i ett pressmeddelande.

– Tillsammans kommer vi ha möjlighet att ge våra gemensamma kunder ett betydligt vassare och bredare erbjudande. Kombinationen av bolagens produkt- och tjänsteutbud ger oss större kapacitet och stor potential att växa vår affär och framförallt få ännu mer nöjda kunder. Genom vår gemensamma storlek blir vi också starkare mot leverantörer och skapar nya förutsättningar för vår fortsatta tillväxt, fortsätter han.

Caperios grundare Christer Haglund komenterar den stundande affären så här:

– För Caperio ligger sammanslagningen helt rätt i tiden. Advania har under de senaste åren genomfört den resa som Caperio just nu är inne på, vilket gör att det finns både förståelse och kunskap för den verksamhet vi bedriver. Genom sammanslagningen kan vi addera in ytterligare värde i uppdragen vilket skapar stor potential till att kunna växla upp den sammanlagda verksamheten, både i form av ett mer heltäckande tjänsteutbud och genomförandekraft i uppdragen.

Advanias isländska koncernchef Gestur G Gestsson, säger att bolaget har stora nordiska ambitioner.

– Affären ligger i linje med vår målsättning och strategi att ytterligare stärka vår position som ett av Nordens ledande it-bolag. Tillsammans kommer vi vara ännu starkare i vår målsättning att vara den mest flexibla och värdeadderande partnern till våra kunder. Jag välkomnar även Caperios medarbetare att vara med på vår gemensamma resa där vi kan fortsätta stödja våra gemensamma kunder på ett ännu bättre sätt genom ett bredare och mer komplett erbjudande.

Advaniakoncernen har i dagsläget runt 1 000 anställda och 17 kontor i tre länder, Island, Norge och Sverige. Under 2016 landade omsättningen på 1 633 miljoner kronor. Bolaget uppger att man noggrant har följt Caperios utveckling och bedömer att ”en sammanslagning av bolagen kompletterar och stärker Advanias position på marknaden och förbättrar bolagets framtida tillväxtmöjligheter”. Med ett förvärv skulle Advania få en breddad kundbas samt cirka 120 nya medarbetare.