På en konferens med det osannolika namnet Oracle+Netsuite Suiteworld i Las Vegas försöker Oracle just nu hamra in budskapet att man är ledande på affärssystem i molnet. Namnet på konferensen ska naturligtvis lyfta fram att Oracle i slutet av förra året förvärvade Netsuite, ett företag som redan från start satsade på molnlösningar för till exempel ekonomifunktioner och kundvård.

För att lugna Netsuites existerande kunder förklarade Zach Nelson, tidigare vd på det fristående Netsuite, att företaget nu är en del av Oracle, men att nästan ingenting har förändrats trots det, skriver IDG News.

Läs också: Zombie-data i molnet – en riktig mardröm

Oracles vd Mark Hurd berättade om storslagna planer:

– Vi kommer att se att 70 – 80 procent av marknaden flyttar till molnet och vi är det snabbast växande molnföretaget, säger Mark Hurd.

Planen är att under en tioårsperiod bygga affärssystem som kan köras både som molntjänster och lokalt installerade hos kunderna. Nyckeln till framgång är att kombinera Netsuites molntjänster med Oracle starka partnernätverk.

– Vår strategi är att Netsuite ska få alla fördelar som kommer med vår storlek, och samtidigt försöka undvika att Netsuite får lida av byråkratin på Oracle. Det är utmaningen, mitt jobb som ledare är att se till att Netsuite får alla fördelar, men inga nackdelar.

Tillväxt ska fås dels genom en ökad satsning på forskning och utveckling, dels genom att ta sig an nya marknader. I en första fas ska man investera i Norden, Beneluxländerna, Sydamerika, Tyskland, Japan och sydöstra Asien. I en andra fas väntar Kina, Indien, Brasilien, Frankrike och Förenade Arabemiraten.

I den här expansionen ska Oracle bidra med datacenter, lokalkontor och utvecklingscenter till Netsuites fromma.

– För att bli verkligt globalt måste vi dra nytta av våra datacenter och vårt distributionsnät. Vi måste utnyttja allt vi har för att accelerera vår strategi, säger Mark Hurd.

Han fortsätter:

– Jag kommer inte att diktera för Netsuite vad de ska göra, men jag kommer att uppmuntra dem att utnyttja all teknik vi har och att leverera produkter som är så integrerade med varandra som det är möjligt.

Man får nästan en känsla av att han har sniffat luktsalt innan sitt tal, som tyngdlyftare innan de gör sina lyft.

Läs också: AWS intåg i Sverige tung huvudvärk för svenska molnleverantörer

I en nära framtid har Hurd ställt in siktet på affärssystemsrivalen SAP, som han sågar jäms med fotknölarna med avseende på dess satsning på affärssystemet S4 Hana. Han är till synes inspirerad av Oracles styrelseordförande och, får man förmoda, andliga ledare Larry Ellison:

– SAP fokuserade på att skriva om databasen och inte själva affärssystemet. Det tycker jag är ett stort misstag. Jag vill verkligen hjälpa Netsuite mot SAP. Vi kommer att gör allt vi kan som inte är kriminellt för att ta marknadsandelar från SAP.

Oracle vice vd Jim McGeever fyller på:

– Vi tycker helt enkelt att de har valt fel strategi. De satsar på en databas. Vi satsar på molnet.

Att Oracle, med Larry Ellison i spetsen, är extremt aggressiva mot konkurrenter är inget nytt. Konkurrenterna som hamnar i skottlinjen känner sig förstås misskrediterade. Det är ingen vild gissning att SAP-folket just nu känner sig som Hillary Clinton när Donald Trump slängde ur sig påståenden under den amerikanska presidentkampanjen förra året.

Fråga någon på SAP om de inte satsar på molnet, utan bara på en databas, så kan du själv lista ut vad svaret blir. Men Oraclefolket har en poäng i att SAP faktiskt har satsat mycket på att bygga en ny tekniskt avancerad databas. Att Oracle kör vidare med sin gamla vanliga är däremot inget de pratar om.

Efter Hurds utfall mot SAP berättade Jim McGeever som jobbar med Netsuite att Netsuitedelen av Oracle kommer att etablera sig i 13 nya länder och att antalet datacenter kommer att fördubblas. Det fjärde datacentret öppnas i Chicago och sedan blir det nya i Tyskland och Asien.

– Vi kommer att anställa mer folk 2018 än vi hade anställda totalt 2012, säger Jim McGeever.

Fokus vad gäller kunder för Netsuite kommer fortsatt att ligga på små och medelstora företag, med möjligheten att uppgradera till Oracles andra affärssystem. Det ska även gå att blanda de olika affärssystemen.

Dessutom har man lanserat en ny molntjänst, Suitepeople för hr, och ett program som heter Suitesuccess som ska göra det möjligt att migrera till molnet på 100 dagar:

– Suitesuccess är Stairway to heaven, men vissa av våra konkurrenter tar dig till Highway to hell, säger Jim McGeever.