Hur ska man tänka för att få fram innovativa produkter? När UX-experten Jaime Levy, författare till bestsellern "UX Strategy: How to devise innovative digital products that people want, ställde frågan till en god vän fick hon rådet att fundera över vilka som inspirerar henne, berättade hon på UX-eventet From business to buttons i Stockholm.

Först upp var Andy Warhol – popkonstens fader som förde in helt nya element i konsten, skapade ett kreativt entourage med The Factory.

Men om du skulle tänka dig någon inom teknik? Steve Jobs blev svaret. Mannen som aldrig lät ett nej vara ett nej utan provade ändå – och lyckades.

Men kanske om man försöker hitta en inspirationskälla som inte är död försökte hennes vän.

Självklart Elon Musk, konstaterade Jaime Levy. Mannen som kastar sig in i visionära projekt som andra byter tröjor.

Den tanken ledde till handling. Hon identifierade Hyperloop, idén om ett nytt kollektivt färdmedel där vi åker i kapslar genom rör, som ett intressant projekt att arbeta med och eftersom det ligger under open source tog hon kontakt med en av de startups som jobbar med Hyperloop och erbjöd sig att hjälpa till som konsult.

– Jag fick svar direkt, de ville gärna ha med mig och betalningen var optioner på framtida aktier. Min pappa brukar säga att tio procent av ingenting är ingenting. Men ibland måste man göra något för att man tycker det är viktigt helt enkelt.

Läs också: Små steg framåt förenklar den digitala transformationen

Men att lägga några timmar i veckan på projeket kändes meningslöst så för att ändå få lite gjort frågade hon sina studenter på University of Southern California där hon undervisar just i UX-strategi, om de ville vara med och arbeta med projektet som en del av kursen. Hon fick med sig 20 studenter.

Tillsammans kunde de praktisera hur det går till att designa ett ekosystem av appar och tjänster till det hittills ännu visionära färdsättet ­– det handlade om sådant som appar för att hitta smarta färdvägar, underhållningssystem och möjligheter att byta data mellan olika färdslag så att passagerare kan byta till en buss om ett tåg är försenat exempelvis.

– Det fanns många saker att lösa men för att förstå vad så måste man förstå vem som är kunden. Och när man ringat in det måste man ut i verkligheten för att validera att det verkligen är så innan man börjar bygga lösningen – och det kan vara svårt för ingenjörer som gärna vill lösa problem direkt.

Fast där finns helt enkelt inga genvägar enligt Jaime Levy. För att hamna rätt måste man hitta smärtpunkterna, problemen, det som verkligen är en irritationskälla i människors vardag. Enda sättet att göra det är att lyssna på dem och där går det inte att fuska – ens om chefen inte är med på noterna.

– Om din chef inte tycker att det behövs, att ni redan har koll på kunderna så gör det ändå – prata och lyssna på din fritid. Det är ditt ansvar att förstå kunderna och förstå vilka nyckelfunktioner som behövs. Och det är bättre än att sitta och vara sur.

När man väl har fått en bild av vad som krävs och har en idé av hur produkten och designen bör se ut så är det viktigt att inte köra över nejsägarna.

– Det är mycket bättre att samarbeta. Att lägga fram din idé och fråga dem vad de tycker, behandla dem med respekt och få dem att känna att de har del i idén.

Läs också: Elon Musks nya bolag ska koppla ihop våra hjärnor med datorer
 

Det är också viktigt att de som sysslar med UX-design inte jobbar för sig. För att skapa en god design av nya innovativa produkter krävs att teamen blandas så att många olika kompetenser och funktioner ingår. Och självklart ska arbetssättet vara agilt enligt Jaime Levy.

– Och varför sedan bygga en enda tjänst eller produkt som man sedan testar bland användarna? Varför inte bygga sex olika och se vad de gillar mest? Experimentera, brainstorma och begränsa er inte.

Precis som Karin Boye konstaterar Jaime Levy att det är resan som är mödan värd.

– När allt kommer omkring så är det resan som är belöningen. Att dela kunskap är ju det som är allra mest givande och roligt. Känslan av att göra något bra för världen och erfarenheten av att arbeta med andra och förlora och vinna tillsammans.