Konsultbolag kränger av webbdel

Styrelsen och ägarna till det Uppsalabaserade konsultbolaget EGBS Consulting har beslutat att knoppa av en del av sin verksamhet. Det handlar om webb- och mobilutvecklingsenheten som säljs till en ny ägare i Sisyfosgruppen.

Från och med 1 maj kommer den sålda verksamheten att bedrivas under varumärket Sisyfos Digital. I försäljningen ingår berörd personal, idag 14 personer, befintliga kundavtal och för verksamheten ingående system, varumärken och domäner. Sisyfos Digital ska jobba med digitalisering av företag, organisationer och samhällen och verksamheten flyttar till nya lokaler i centrala Uppsala. Vd i det nya bolaget blir Jimmy Eriksson, nuvarande konsultchef och vice vd på EGBS.

EGBS Consulting ska framöver fokusera på affärslösningar kring avancerad dataanalys och crm och räknar med att kunna expandera inom dessa verksamhetsområden, både i Uppsala och i andra delar av Sverige. Pär Söderman kvarstår som vd och huvudägare i EGBS.

Säkerhetsbolag öppnar svenskt datacenter

Säkerhetsföretaget Forcepoint har nyligen etablerat ett nytt datacenter i Stockholm. Det ska vara en del av det kluster från vilket Forcepoint levererar sina molntjänster globalt. Bolaget uppger att man ansvarar för all drift och underhåll och därigenom garanterar tillgänglighet och funktionalitet. Ansvarig för att hantera försäljning och kontakten med säkerhetsbolaget är den nordiska distributören Commaxx.

– Vi ser Forcepoint som en av de starkaste leverantörerna inom data loss prevention. Intresset för säkerhet är stort och det ökar när nu GDPR, EU:s nya datasäkerhetsförordning, träder i kraft om ett år. Vi är stolta över vårt samarbete med Forcepoint och hoppas kunna bidra till den fortsatta tillväxten, säger Robert Wadstein, vd för Commaxx i Sverige.

Läs också: Trotjänare premieras och hoppar av – här är veckans nya chefer

Compodium tar landstingsskalp

Compodium International har tecknat ett nytt treårsavtal med Inera, som utvecklar, förvaltar och samordnar gemensamma digitala lösningar för Sveriges landsting, regioner och kommuner. Nu i veckan har Compodium presenterat det de kallar ”marknadens säkraste digitala vårdrum” på e-hälsomässan Vitalis i Göteborg.

– Vi är både stolta och ödmjuka för förtroendet. Avtalet, som är på drygt 8 miljoner, är ett viktigt steg i vår tillväxt och satsning på att utveckla den svenska och europeiska hälso- och sjukvården. Att vi dessutom konkurrerade ut jättar som Cygate och Tele2 i upphandlingen är förstås en extra fjäder i hatten för oss, säger Compodiums vd Bengt Grahn.

– Nu ska vi tillsammans med Compodium gå ut och informera alla landsting, regioner och kommuner, som har möjlighet att använda ramavtalet för Video- och distansmötestjänsten. Tjänsten kan till exempel användas för att effektivisera samordnad vårdplanering, utöka möjligheterna till förbättrad vård i hemmet och för att kunna erbjuda patienter en jämlik vård, oavsett tid och plats, säger Thord Berglund, tjänsteansvarig på Inera.
Unik svensk storsatsning inom professionell gaming – IP-Only levererar snabbt och säkert nätverk

IP-Only får spel

Gamerz är en ny storsatsning i gamingvärlden. I serien, som har premiär 1 maj och direktsänds i ett flertal digitala kanaler, kommer tolv talanger bo och tävla om proffskontrakt i spelet Counter-Strike Global Offensive. Allt detta sker i ett specialbyggt hus med teknik från IP-Only.

– En säker och snabb internetförbindelse är en förutsättning. IP-Onlys nät, kunskap och snabbfotade leverans har gjort denna storsatsning möjlig, säger Fredrik Ivansson, vd för Gamingzone Entertainment.

– Samarbetet med Gamerz är både relevant och inspirerande. Vi försöker hela tiden utmana oss själva och att arbeta tillsammans med gamers – som förmodligen har hårdast teknikkrav av oss alla – är självklart utvecklande. Vi ser därför detta som en naturlig satsning för oss, säger Mikael Westerlund, teknikchef på IP-Only.

Skolbolag går hand i hand

De två skolinriktade bolagen Skolon och Sanoma Utbildning gör nu gemensam sak, vilket innebär att Sanoma Utbildnings digitala utbud kommer att finnas tillgängligt i Skolons bibliotek i höst. Samarbetet kommer även att presenteras på Sett-mässan i Kista nästa vecka.

– Vi sätter alltid användaren och dess upplevelse i fokus, så därför känns det väldigt roligt att vi nu kan ta steget att ge lärare och elever tillgång genom Skolon. Det kommer innebära både enklare åtkomst och användande, men också helt nya funktioner som stärker våra digitala produkter, säger Christer Carlberg, marknads- och försäljningschef på Sanoma Utbildning.

– Sanoma Utbildning har gjort en storsatsning på digitalt innehåll och vi vet att skolor och kommuner efterfrågar både deras läromedel och deras populära digitala verktyg som Lexia Provia och Bingel för att nämna några. För oss är det viktigast att digitalt lärande blir lättillgängligt och användbart för alla och nu får skolorna verkligen möjligheter att samla allt de behöver på en och samma plats, vilket kommer att spara tid i klassrummet, säger Oliver Lundgren, operativ chef på Skolon.

Academy expanderar till Finland

Academy, ett systerbolag till Academic Work, tar sitt koncept för intensivutbildningar inom it österut, till Finland. Konsultjätten Capgemini har redan reserverat deltagare från den programmeringsutbildning som startar efter sommaren. Enligt finska dataförbundet kommer det att saknas 15 000 programmerare i Finland 2020, och den kompetensbristen uppskattas kosta det finska näringslivet och samhället cirka 3-4 miljarder euro per år.

– Academys koncept har visat sig vara både effektivt och efterfrågat, därför tittar vi nu aktivt på att expandera till fler marknader. Precis som i Sverige finns det i Finland en allvarlig kompetensbrist inom IT, inte minst på programmerare, vilket gör att vi ser en stor potential även på denna marknad. Vi räknar med att nästa år utbilda minst 100 IT-konsulter i Finland, säger Micael Holmström, vd på Academy.