Det var i mars som en säkerhetsexpert på Embedi ska ha upptäckt sårbarheten uppger Intel till The Register.

Säkerhetshålet öppnar för angripare att ta över funktionerna i de drabbade systemen på distans genom att ta sig in i hårdvaran där de exempelvis kan lägga in skadlig kod. Intel känner dock inte till att någon angripare ska ha utnyttjat hålet.

Den inbyggda sårbarheten ska ha hängt med ända sedan Intels första generation av Coreprocessorer, Nehalem som kom 2008, och finns kvar i vissa av dagens Coreprocessorer.

Läs också: Vad händer i samhället när it-systemen rämnar? Här är Sveriges Plan B.

Det drabbar inte vanliga pc-användare utan de företag som använder Intel Active Management Technology, AMT, Intel Small Business Technology, ISM, och Intel Standard Manageability, SMB, som har firmwareversionerna 6 till 11.6.

För att de ska kunna säkra sina system krävs en uppgradering på firmwarenivå, de inbyggda program som ligger under operativsystemet.

Intel har lagt ut information kring sårbarheten och det går också att kolla om just det egna systemet är drabbat.
 
 
För att få tag på Intels programfix gäller det att ligga på tillverkarna för att få en uppgradering. I en kommentar till The Register säger en talesperson för Intel att de samarbetar med tillverkarna för att få ut upgraderingen så snabbt som möjligt.

I väntan på det har Intel lagt ut en guide för att förbereda inför uppgraderingen.