Det kan tyckas att det mesta som rör företags-it handlar om molnet nuförtiden. Men så är det inte. Långt därifrån. Det visar en undersökning från amerikanska Uptime Institute.

Uptime Institute har intervjuat mer än tusen företag över hela världen, via mejl. Det visar sig att hela 65 procent av alla it-jobb körs i företags egna datacenter. Det är samma andel som 2014, skriver IDG News.

22 procent av jobben körs i datacenter som tillgodoser flera företag. Det kallas ofta co-located eller multi-tenant. Här hittar vi den driftsform som kallas ”hosting” på it-svenska.

Läs också: Så maximerar du värdet i din molnstrategi

Endast 13 procent av jobben körs i molnet, enligt Uptime Institute. Men molnandelen kommer av allt att döma att öka inom en snar framtid, eftersom en tredjedel av respondenterna i undersökningen planerar flytta jobb till molnplattformar.

 

Men det är inte molnmigreringar som upptar tankarna för de it-chefer som deltog i studien, utan serverkonsolidering i de egna datacentren. Hela 55 procent säger att de jobbar med det. Även uppgradering av fysisk infrastruktur och byggande av nya datacenter upptar it-chefernas tid.

Läs också: Här ska AWS öppna tre svenska datacenter – 1 miljard dollar ska investeras

– Högre prestanda på processornivå, ökad servervirtualisering och molnsatsningar har skapat en it-miljö som skiljer sig mycket från hur det såg ut för bara fem år sedan, säger Matt Stansberry, innehållsansvarig på Uptime Institute.

Att molnanvändningen inte är större än den är beror nog till viss del på att det slarvas med utvärderingen av både molntjänster och hostinglösningar. 70 procent av deltagarna i studien upplever i alla fall att det arbetet kan förbättras.

På sikt ser det hur som helst ut som att datacentren blir mindre. 60 procent av respondenterna anger att deras datacenter-yta antingen minskar eller förblir oförändrad.