I ärlighetens namn kanske inte AMDs rapport för årets första kvartal ska ses som en katastrof. Visst innebär den en förlust på 73 miljoner dollar, cirka 645 miljoner kronor, på en omsättning på 984 miljoner dollar, cirka 8,7 miljarder kronor. Men det handlar om en ökad omsättning, från 832 miljoner dollar, och en minskad förlust, från 109 miljoner dollar, jämfört med samma kvartal förra året. Och så väntas nya processorer i framför allt Ryzenfamiljen lyfta företaget under resten av året.

Läs också: AMD drar igång priskrig på processorer

Med tanke på att de första Ryzenmodellerna släpptes i mars och att det var vissa problem med att leverera initialt så har de inte påverkat resultatet för det första kvartalet i någon högre utsträckning. På plussidan för AMD märks dock positiva recensioner och stark efterfrågan från hobbyister som bygger egna datorer. Det räcker så klart inte för att vända förlust till vinst för AMD, men det är tecken på att man är på rätt väg.

AMDs Lisa Su pratade om tre nyheter under presentationen av årets första kvartal:

  • Ryzen 3 som blir den billigaste varianten av Ryzen och är avsedd för billiga stationära datorer. Den ska finnas för leverans ”tidigt under det andra halvåret”. Det borde innebära juli eller augusti.
  • En Ryzenvariant avsedd för bärbara datorer, med kodnamnet Raven Ridge, ska finnas för leverans ”ungefär i tid för julhandeln”. Det är oklart om den kommer att finnas i datorer som säljs då.
  • Grafikprocessorn Vega som är avsedd för speldatorer, kraftfulla arbetsstationer och datacenter ska lanseras under ”de kommande månaderna”. Vissa varianter av Vega ska presenteras under det här kvartalet, alltså under maj. Vegamodeller kommer att bli dyrare än de existerande Polarismodellerna.

Lisa Su passade också på att säga att flera pc-leverantörer kommer att presentera modeller med de kraftfulla processorerna Ryzen 5 och Ryzen 7 under det innevarande kvartalet. Acer har redan presenterat Ryzen som ett alternativ för den stationära pc:n Aspire GX, skriver IDG News.

Läs också: Konstiga resonemang när Intel lägger ut kursen

Bland AMDs mål för Ryzen märks inte bara att locka över Intelkunder, utan även att få de som använder äldre AMD-modeller att byta. Det är en övergång som Lisa Su tror kan komma att pågå även under nästa år, speciellt i vissa länder där de äldre processorerna är populära.

Vad gäller konkurrensen med Intel återstår det att se vad marknadsledaren gör nu. Intel har redan meddelat att man förväntar sig att priser på processer kommer att sjunka lite, vilket tros beror på introduktionen av AMDs Ryzen. Om Intel bestämmer sig för att priskonkurrera på allvar blir det naturligtvis tuffare för AMD.