Som alla förväntade sig så presenterade Microsoft både en laptop, i form av Surface Laptop, och en ny variant av Windows, i form av Windows 10 S, på tisdagskvällen. Lanseringen var helt inriktad på utbildningsmarknaden.

Det bestående intrycket efter att ha sett en tvåtimmars presentation av Microsofts nyheter är det ord som inte nämndes en enda gång:

Chromebook.

Det är ganska märkligt med tanke på att det är Chromebook som har tagit över skolmarknaden. I Sverige hävdar till exempel Google att man är störst vad gäller försäljning av klientenheter till skolor, med en marknadsandel på 38 procent 2016.

Och med tanke på att Microsofts Panos Panay gjorde flera direkta jämförelser mellan Surface Laptop och olika Applemodeller under lanseringen.

Läs också: Orosmoln för Microsoft: Surface säljer för dåligt

Vad är det då Microsoft lanserar för att utmana Chromebooks ledning på skolmarknaden?

Windows robot
Microsoft tog hjälp av den här roboten när nya operativsystemet Windows 10 S skulle visas upp.

Till att börja med Windows 10 S, som kan beskrivas som en anpassad variant, eller stympad, välj själv, av Windows 10. Många hade förväntad sig att namnet på den nya varianten skulle bli Windows 10 Cloud, men Microsofts Terry Myerson sade under lanseringen att S står för Soul. Kanske School är ett bättre alternativ?

Här är några utmärkande drag för Windows 10 S:

  • Man kan bara köra applikationer som hämtas från Windows Store. Hela Officepaketet ska bli tillgängligt där och vara gratis för lärare och elever.
  • Fokus på säkerhet. Hela Windows 10 S, med applikationer, körs i ”en säker container”.
  • Ett nytt, i stort sett tomt, skrivbord.
  • Snabba starttider. I en jämförelse under presentationen startade en enhet med Windows 10 S på 15 sekunder allra första gången och därefter ska det ta under fem sekunder. En likvärdig enhet med Windows Pro tog över 30 sekunder på sig.

Bland andra nyheter märks anpassade administrationsverktyg och anpassade versioner av andra applikationer, som Teams. Ett kodningsverktyg för Minecraft visades, med det kan man antingen koppla ihop block visuellt eller skriva Javascriptkod.

Man berättade också att en lärare kan göra i ordning ett usb-minne med en fullständig konfiguration på sin egen dator. Det kan sedan stoppas in i elevernas datorer och konfigurationen som startas automatiskt ska ta under 30 sekunder per dator. En skola i Colorado rapporteras ha konfigurerat 600 datorer under en dag, med hjälp av 30 usb-minnen.

windows
Busenkel konfiguration ska få skolorna att välja Windows 10 S hoppas Microsoft.

För att kunna konkurrera med billiga Chromebook blir Microsoft tvunget att ta hjälp av hårdvarupartner som Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, med flera. Redan i dag ska det finnas bärbara datorer för Windows 10 S tillgängliga från 189 dollar. Räkna med priser som börjar runt 2 000 kronor i Sverige, vilket ska inkludera ett års prenumeration på skolversionen av Minecraft.

Hela paketet med applikationer ska finnas tillgängligt ”i sommar” i USA. När allt kommer till Sverige är oklart. Det ska gå att köra Windows 10 S på alla enheter som kan köra Windows 10.

En sak är i alla fall klar. Microsoft kommer inte att priskonkurrera med egen hårdvara. Nya Surface Laptop som lägger sig mellan Surface Pro och Surface Book har ett pris som börjar på 999 dollar, vilket lär bli uppemot 10 000 i Sverige. Alltså för enklast tänkbara konfiguration. Leveranser ska ta fart 15 juni i USA.

Läs också: Kommer pc-tillverkarna lyckas med sina skrytdatorer? Branschen pratar hellre Chromebooks.

Under lanseringen presenterades Surface Laptop som om den var skapad enbart för studenter. Men den lär så klart även marknadsföras till resten av världens användare så småningom. Den här lanseringen visar hur hårt Microsoft satsar på skolmarknaden.

Det är en imponerande laptop Microsoft har fått ihop. Den kan förses med någon av Intels processorer Core I5 eller I7, upp till en TB flashdisk. Vikten är 1,25 kilo, skärmen är på 13,5 tum med 3,4 miljoner bildpunkter. Surface Laptop kommer att finnas i fyra färger, som ”burgundy” och ”cobolt blå”.

Det som Microsoft lyfter fram allra mest, förutom själva designen, är att Surface Laptop har den tunnaste touchskärmen någonsin på en laptop och batterilivslängden som anges till hela 14,5 timmar.

Nu återstår det att se hur Microsoft lyckas konkurrera med Google och Apple på skolmarknaden. Vad ger en billig klientenhet med Windows 10 S jämfört med en Chromebook? Vill de studenter som vill köpa det allra bästa byta ut sina Macbook mot Surface Laptop?

Vilken av de tre konkurrenterna Microsoft, Google och Apple har det bästa helhetserbjudandet för skolorna? Och när blir Microsofts hela paket för skolor tillgängligt i Sverige?

Microsofts lansering i går ger nästan upphov till fler frågor än svar. Men nu vet vi i alla fall vad den nya Windowsvarianten heter och vi har fått se hur Microsofts laptop ser ut.