Amazon Web Services har som bekant meddelat en jättesatsning i Sverige med tre nya datacenter i städer runt Stockholm (Eskilstuna, Katrineholm och Västerås), och när de nu ungefär en månad senare arrangerar sitt stora event AWS Summit i Stockholm är intresset stort och lokalerna fullsatta.

Följaktligen var också den politiska toppen på plats i form av näringsminister Mikael Damberg, S, som invigde konferensen – och började med att tacka den amerikanska jätten för att ha valt Stockholmsregionen

– Jag är här för att tacka AWS. Vi ska vara ledande på innovation och underlätta för svenska företag att ligga i framkant i det digitala skiftet - och den här etableringen kommer att hjälpa till med det. Vi ligger i framkant, men för att förbli konkurrenskraftiga måste vi öka takten i det digitala skiftet.

När Damberg talade om digitaliseringen i Sverige låg dock inte fokus på de världsledande tjänsterna inom musik, betalningslösningar eller andra finansiella tjänster. Nej, det handlade mer om den klassiska storindustrin.

– Det här handlar inte bara om startups inom den digitala världen, utan också om den traditionella industrin. Ta till exempel Boliden som har smarta lösningar nere i gruvorna för att öka säkerheten, produktiviteten och för smart ventilation. Det handlar om att skapa en smart gruvindustri.

– Därför är det så roligt med AWS etablering, de kan stötta företagen i det här digitala skiftet. Molnet är ett sätt för företag att transformera sina affärsmodeller.

Damberg nämnde fyra faktorer som ligger bakom Sveriges position i den digitaliserade världen och som gjort landet attraktivt för företag som AWS att etablera verksamhet här:

– Bredbandsutbyggnaden, Ericsson, utbildningssystemet och hem-pc-reformen, som gjorde att många människor en gång började använda pc. Tillsammans har de här faktorerna byggt upp en talangpool.

Läs också: Här ska AWS öppna tre svenska datacenter – 1 miljard dollar ska investeras

Vidare talade Damberg om att det måste skapas förutsättningar för den traditionella industrin att möta upp med smarta startups och därför måste också startup-scenen fortsätta utvecklas.

Även Darren Mowry, regionchef för Amazon Web Service, talade länge och väl om Sverigeetableringen.

– Man säger ju alltid att det är en speciell konferens när man inviger den, men den här gången är det verkligen unikt. Att bygga infrastruktur i Sverige är ett stort beslut. Sverige kunde möta våra krav, där finns utbildad arbetskraft och de ligger också långt framme vad gäller förnybar energi.