Det finns it-avdelningar som är stora som ett större it-konsultbolag. Lastbilstillverkaren Scanias är en sådan. Totalt jobbar 1500 personer på den interna it-avdelningen, majoriteten i Södertälje, men det finns it-personal också på de största fabrikerna i Europa och Sydamerika. Men för it-avdelningen handlar det inte bara om att sköta den dagliga it-verksamheten. I allt högre grad handlar det också om att ligga nära affären, och vara med och stötta verksamhetsutvecklingen. Det säger Jonas Östergren, som är sektionschef på Infrastructure Delivery på Scania.

– Jag tycker det har skett väldigt stora förändringar i synen på it. På 90-talet sågs it mycket som enbart en kostnad, det var generellt mer outsourcing. I dag ses it mer som en konkurrensfördel.

– Vi möter verksamheten på ett mycket mer harmoniserat sätt, vi från it-sidan vill bidra till verksamhetsutveckling och föreslå lösningar utifrån den teknikutveckling som sker.

Läs också: Regeringen ger klartecken för tester av självkörande bilar

Jonas Östergren säger att det handlar om att arbeta mer agilt, där it-personal oftare sitter ute hos verksamheterna och bygger lösningar tillsammans genom dialog och interaktion.

– Detta i stället för att de kommer in med kravspec som vi ska bygga efter, och fem månader senare är vi färdiga.

Det här gäller inte minst utvecklingen av uppkopplade lastbilar. Jonas Östergren berättar att tjänster som utvecklas kan handla om att lastbilar i fordonståg kommunicerar med varandra och automatiskt håller avståndet.
– Vi har ju jobbat med det i många år, och passerar nu en kvarts miljon uppkopplade bilar. Förra året släppte vi vad vi kallar nästa generations bil, och som bland annat innebär uppgraderad konnektivitet.

Men de uppkopplade bilarna möjliggör också tjänster för att kunna förutse när en lastbil behöver komma in för reparation.
– Det här gör att vi kan optimera den totala livscykelkostnaden. En kund till oss kan köpa tjänster och monitorera sin egen flotta.

Scania producerar tusentals fordon per år, alla uppkopplade på ett eller annat sätt, och detta innebär naturligtvis enorma datamängder – och det växer för varje år.

Läs också: Nytt labb i Luleå mäter hjärnans undermedvetna för att ta fram ny teknik

– Det är ju vår skattkista. Vi vill utveckla tjänster där vi kan ta ett helhetsansvar för att bilen rullar hela tiden, utan att den går sönder. Men med alla data har vi också utformat förarutbildningar, så att förare kan köra bilarna med mindre bränsleförbrukning.

Den här utvecklingen har också inneburit att Scania använder sig av molnet allt mer.

– Det handlar ju dels om att vi själva har en begränsning i våra egna datahallar, när vi skalar upp. Men det handlar också om att all nyutveckling sker i molnet först och man blir begränsad om man kör för mycket i egna datahallarna. Men jag tror också att vi framöver får se fler lösningar som är en kombination av molnet och egna datahallar.