Under gårdagens bolagsstämma lämnade Staffan Hanstorp vd- och koncernchefsrollen på Addnode efter tio år. Men det går knappast att läsa in någon större revolution i successionen – parhästen och finanschefen Johan Andersson tar över vd-rollen, medan Staffan Hanstorp tar hand om ordförandeklubban.

– Det blev exakt 40 kvartalsrapporter och tio bolagsstämmor, kommenterar Staffan Hanstorp valet av tidpunkt för överlämningen.

Totalt har det blivit 23 år som toppchef. Först gjorde han tio år som vd på Technia, ett bolag han själv var med och grundade och som idag utgör cirka en tredjedel av Addnode-koncernen. Tre år som affärsområdeschef blev det sedan, innan han alltså körde vd- och koncernchefsracet på Addnode i ett decennium.

Hur känns det att lämna över?

– När jag har bytt arbetsuppgifter tidigare så har det gått bra. Jag tror att jag har ganska lätt att släppa saker och istället vara engagerad på ett annorlunda sätt.

Läs också: Bra fart på svenska Tieto – därför byts Sverigechefen ändå ut

Han lämnar som sagt bolaget i välbekanta händer, och under den senaste tiden har han successivt lämnat över till sin efterträdare.

– Vi har jobbat ihop i tio år, jag och Johan, så det känns bra och naturligt. Vi har alltid jobbat nära varandra, säger Staffan Hanstorp, som ser fram emot det uppdrag som väntar i den nya rollen.

– Jag blir lite friare i min roll nu, där jag främst ska leta förvärv och kliva in i tidiga faser av dialogen. Vi har byggt upp den här koncernen under min tid. Nu ska vi vidga det lite. Under de senaste åren har vi gjort en två–tre–fyra–fem förvärv per år, några i Sverige och några utanför Sverige. Nu vill vi fylla på med bolag utanför Sverige.

Så du ska glida runt i Europa och leta bolag nu alltså?

– Ja, det är min huvuduppgift. Vi hoppas kunna öka lite i både frekvens och storlek på förvärven. Ska man etablera sig i ett nytt land så räcker det inte med små förvärv, utan det behövs ett riktigt fäste. Jag är ju själv gammal säljare. Det närmaste jag kommer att sälja idag är att köpa, men det är också en form av sälj man gör då också, när man säljer in koncernen.

Staffan Hanstorp fyller 60 år i augusti, men att det finns hunger och passion kvar för Addnode är tydligt.

– Det är roligt at få den möjligheten. Jag får jobba med bolag, förvärv och business som jag älskar. Och så har jag kanske har lite tommare kalender nu när dagen eller månaden börjar.

Blir det tio år i den här rollen också, där du åker runt i Europa?

– Ja, det låter så. Resandet och att vara ute och leta är kul.

När är det dags för det första stora utländska förvärvet?

– Vi har hela tiden en kontinuerlig pipeline av bolag, och det är ganska långa ledtider så vi är redan igång och kommer att göra ett antal förvärv under 2017. Men om det ska bli stora förvärv kan det nog ta lite tid.

Läs också: Uppgifter: Apple jobbar med Swish-liknande tjänst

Vad kommer du att sakna mest av att sitta i vd-rollen?

– Att sitta mitt i hetluften är roligt. Det händer saker hela tiden, och mycket av det som händer är oplanerat. Så att sitta där mitt i flödet kommer jag nog att sakna. Och så gäller det att jag klarar av att hålla fingrarna borta. Det är viktigt.

Det gäller att jag klarar av att hålla fingrarna borta. Det är viktigt

Och vad kommer du att sakna minst?

– Alla jobb går enligt vissa scheman. Här går det efter månads-, kvartals- och årsschema. Att hela tiden ha det schemat kommer jag säkert inte att sakna. Det har blivit ungefär 450 månadsrapporter, och det är alltid kul, men det kanske ska bli lite skönt att slippa det också. Framför allt frigör det ju tid att syssla med andra saker.