Mer apotek för Fujitsu

Fujitsu och Apoteksgruppen har slutit ett nytt avtal om arbetsplatstjänster och nätverkstjänster till kedjans samtliga apotek i Sverige, inklusive huvudkontoret i Stockholm. Avtalet löper över fem år, med option på ytterligare fem år, och innebär att Fujitsu tar över tjänsterna för 180 apotek.

Avtalet innehåller även ett tjänste- och koordineringsansvar samt ett ansvar för förändringar som kan ske under avtalets löptid i form av nyöppningar, förflyttningar av butiker och eventuella stängningar. På sikt ska Fujitsu även bidra till att Apoteksgruppen uppnår sina målsättningar att reducera antalet leverantörer i sina it-system och flytta över sin butiks-it till en mer tjänstebaserad plattform.

– Sedan vi tecknade vårt strategiska avtal med Fujitsu för ett år sedan så har vi genomgått ett utrullningsprojekt över samtliga apotek i Sverige under en period av två månader. Fujitsu har genomfört projektet med högsta betyg och därför känner jag mig helt trygg i att nu utöka kontraktet. Vi ser fram emot ett långt och givande samarbete och kommer att kunna erbjuda våra apoteksägare en fullständig tjänsteleverans inom arbetsplatstjänster och nätverkstjänster redan innan semesteruppehållet, säger Ola Ebenhart, it-chef på Apoteksgruppen.

– Vi ser en stark efterfrågan på den här typen av tjänster på marknaden, där man köper en helhetslösning med ett fast pris för att slippa obehagliga överraskningar. Butiks-it är ett område där det är väldigt tydligt att den snabba teknikutvecklingen möjliggör reella vinster för organisationen. Vi ser fram emot ett långt partnerskap med Apoteksgruppen, säger Jonas Brandén, försäljningsdirektör för privat sektor på Fujitsu.

100 miljoner ska lyfta Pagero

Göteborgsbaserade Pagero Group, vars molnbaserade teknologi används för kommunikation av affärsdokument inom processerna purchase-to-pay, order-to-cash and logistic-to-pay, har fått in 100 miljoner kronor efter en nyemission där norska riskkapitalbolaget Summa Equity står i centrum. Enligt bolaget ska kapitaltillskottet främst finansiera den pågående expansionen i Europa och Nordamerika.

pagero
Bengt Nilsson.

– Det förtroende som Summa Equity visar för Pagero är ett tydligt tecken på att vårt val av strategi och affärsmodell är rätt. Tack vare Summa Equitys finansiering och engagemang i Pagero kan vi fortsätta med vår tillväxtstrategi och erbjuda våra tjänster på en marknad som till stor del drivs av lagstiftning, med stora krav på att uppfylla lokala regler. Vårt mål är att bli förstahandsvalet på marknaden och möjliggöra för företag världen över att effektivisera sina affärsprocesser med korrekt data och ett 100 procent digitalt flöde av affärsdokument, säger Pagero Groups vd Bengt Nilsson.

– I vårt grundliga sökande efter nästa globala trend har vi träffat på många bolag med intressanta applikationer för affärsstöd inom inköp och order-to-cash. Emellertid har de flesta av dem varit byggda som stängda nätverk eller traditionella EDI-kopplingar. Vi tror på Pageros filosofi att erbjuda en öppen plattform som kopplar samman företag med alla deras kunder och leverantörer på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt, och som skapar möjligheter att ta korrekta och snabba beslut i en global och konkurrensutsatt värld, säger Christian Melby, partner på Summa Equity.

4,7 miljoner till svenskt e-hälsobolag

Det svenska e-hälsoföretaget Medicheck vill skapa nya förutsättningar för personer som behöver komma i kontakt med specialistläkare. Genom Medicheck ska vem som helst, redan samma dag kunna träffa en specialistläkare via videosamtal, och det utan krav på remiss. Patienten väljer själv specialistläkare baserat på medicinskt behov, läkarens erfarenhet, språk och personlig profil. Nu har företaget genomfört en lyckad nyemission på 4,7 miljoner kronor. Bland investerarna finns kompetens inom medicin, finans, management och e-hälsa.

– För mig har Medicheck redan från första pitchen känts som ett väldigt spännande bolag. Det som tilltalar mig mest är den dynamik affärsmodellen och de möjligheter till specifika, starka samarbeten samt den stora potentialen till en internationell expansion, säger huvudinvesteraren Anders Göransson, vd på Soläng Invest.

– Redan nu förfinar vi tjänsten dagligen. Vi kommer även addera fler specifika stöd som vi till exempel har gjort tillsammans med Coala Life och för hjärtpatienter. Vår mission är att bidra till bättre hälsa och ökad livskvalitet genom att använda ny teknologi för att skapa värdefulla möten mellan patienter och läkare, säger Thomas Ehrengren, vd på Medicheck.

Cisco gör miljardförvärv

Cisco meddelade i veckan att man köper Viptela för 610 miljoner diollar, vilket motsvarar circa 5.4 miljarder kronor. Syftet är framför allt att stärka sig inom mjukvarudefinierade nätverk, och inte minst skynda på förflyttningen mot mer prenumerationsbaserade affärsmodeller. Det San Jose-baserade bolaget bildades av de tidigare Ciscoingenjörerna Amir Khan och Khalid Raza. Och det är en affär som välkomnas av det svenska partnerledet.

– Med köpet av Viptela får Cisco tillgång till spännande verktyg för management och orkestrering. Viptela kommer att ingå i affärsenheten Enterprise, vilket indikerar att de inte kommer att ligga som en fristående enhet utan att detta är teknologi som ska integreras i nuvarande utbud, antagligen i sd-wan men kanske även i andra verktyg. Detta kan bli aktuellt för flera av våra kunder i Sverige, säger Daniel Dib, nätverksarkitekt på Ciscospecialisten Conscia Netsafe.

IFS jagar skadedjur

Anticimex har valt att koppla upp tusentals digitala fällor mot affärssystemet IFS IoT-lösning. Detta som ett sätt att utveckla sin affärsmodell så att man kan omvandla data från fällorna till prediktiva servicehändelser.

Med hjälp av insamlad data kan servicetekniker sedan skickas ut automatiskt och det går att förutsäga bättre när underhåll behövs, något som inte bara kan ge bättre service utan även lägre kostnader för kunderna. I den första fasen av implementeringen har Anticimex kopplat upp nästan 3 000 digitala fällor i Finland.

– Det här är ren digital transformation för Anticimex. Vi ser en enorm potential i att använda IoT för att erbjuda intelligenta lösningar för skadedjurskontroll som ger ökat kundvärde och samtidigt sparar tid, pengar och miljö. Genom att skicka data från sensorerna via IFS IoT Business Connector till affärssystemet IFS Applications kan vi reagera mycket snabbare på servicebehov och arbeta proaktivt för att förebygga problem innan de uppstår, säger Daniel Spahr, cio på Anticimex.

– Arbetet för Anticimex är ett mycket bra exempel på hur vi hjälper våra kunder med en IoT-lösning som inte bara samlar in och analyserar data, utan även skapar automatiska handlingar som hjälper företaget att etablera en mer serviceinriktad och kostnadseffektiv organisation, säger Dan Matthews, teknikchef på IFS.

Proact satsar stort med AWS

Proact är numera del av AWS Channel Reseller Program och gör en rejäl satsning som partner till Amazon Web Services. Lagringsintegratören har gjort stora investeringar i utbildning och rekrytering av specialister i Europa och har nu 60 tekniker och systemarkitekter med certifierad kompetens för att integrera AWS moln med andra it-drifttjänster och med kundernas egna datacenter.

De anpassade tjänsterna för AWS är uppbyggda med stöd av teknik från Proacts strategiska teknikpartner som VMware, Commvault och Netapp. Lösningarna vänder sig till organisationer i alla storlekar och tanken är att hjälpa dessa att arbeta snabbare och effektivare genom AWS.

– Proact kan erbjuda ett tryggt stöd i samband med det teknikskifte som nu pågår i riktning mot molnet och nu gör vi det möjligt för kunderna att dra full nytta av de många möjligheter som AWS moln skapar. Vi erbjuder de rätta verktygen för sömlös migration till AWS så att en övergång till denna säkra, flexibla och kostnadseffektiva plattform kan genomföras välplanerat och med minsta möjliga risk. Våra molnspecialister kan bli ett stöd för kundens it-driftpersonal och komplettera de tjänster som placeras hos AWS, säger Proacts koncernchef Jason Clark.

Färdigombyggt för Netonnet

Netonnets bygga om Siba-turné är nu slut. Butiken i Falun som nyinvigs idag är sist att omvandlas till en Netonnet Lagerhop. Blir det kommande Netonnetpremiärer framöver så kommer det isåfall att röra sig om nyetableringar. Med dagens premiär har Netonnet 30 lagershoppar, av vilka 18 har öppnats under det senaste halvåret. Siba etablerade sig på regementsområdet i Falun 2008.

– Vårt läge i Falun är minst lika intressant, om inte ännu intressantare idag, jämfört med när Siba etablerade sig på orten för nio år sedan. Basen av lojala och trogna kunder i Falun samt i områdena runt omkring har stadigt växt. Det ska bli riktigt kul att introducera Netonnets självbetjäningskoncept, säger Netonnet Groups vd Susanne Ehnbåge.

Notified köper mer

För ett halvår sedan köpte Notified konkurrenten Twintips mediebevakningsverksamhet. Nu gör man ytterligare ett förvärv när man slukar Lissly.

– Huvudsakligen ligger vårt fokus på organisk tillväxt. Men stärkta av positiva erfarenheter från affären med Twintip dök det med Lissly upp en möjlighet som vi helt enkelt inte kunde tacka nej till. Att snabbt få en ännu större kundgrupp ger oss skalfördelar som vi kan omvandla till en ännu högre värdeleverans till våra kunder, säger Kristopher Stenkula, medgrundare på Notified.

Lissly har varit verksamma inom mediebevakning sedan 2010, samma år som Notified grundades. Lisslys mediebevakningsdel har man nu valt att sälja och då är man nöjd över att man har hittat en överenskommelse med just Notified.

– Vi är mycket glada över att ha landat i denna överenskommelse med Notified. Vi har under en period sökt efter ett nytt hem till våra mediebevakningskunder och i vår mening är Notified den absolut bästa leverantören på marknaden, säger Ivar Lidén på Lissly.

HiQ hottar upp Julakatalogen

Varuhuskedjan Jula ska förnya och utöka sin digitala närvaro och har valt konsultbolaget HiQ som sin digitala partner. Jula har lång erfarenhet från försäljning i varuhus och via postorder. I takt med att online och mobila lösningar blir en viktigare marknadsföringskanal i detaljhandeln har man valt att ta in HiQ för att skapa en digital strategi kring mobilitet.

– Vi är en viktig partner till handeln i att skapa morgondagens shopping. Tillsammans med Jula, har vi utgått från den framgångsrika katalogen och fört arvet vidare in i digitala kanaler. Uppdraget är ett helhetsåtagande som gör det enklare att handla, säger Jerker Lindstén, vd på HiQ Göteborg.

– För oss var det viktigt att vår digitala försäljning tar avstamp i vår historia. Julakatalogen är en viktig kulturbärare och känslan i katalogen ville vi få med oss digitalt. Uppdraget var också att skapa något unikt. Jag tycker att HiQ lyckats med detta väl, säger Jonas Järrenfors, marknadsdirektör på Jula.