Tata Technologies, en division inom Tata Group som levererar globala ingenjörstjänster, utökar sin närvaro i Sverige genom att köpa det Göteborgsbaserade bolaget Escenda Engineering, ett bolag som jobbar med produktutveckling och design till svensk bilindustri.

Tata Technologies, som har 9 000 anställda globalt, av vilka cirka 1 500 finns i Europa, säger att man ser goda tillväxtmöjligheter inom den svenska bilindustrin samt marknaden för industriella maskiner.

Escenda har totalt 150 ingenjörer, av vilka ungefär 100 är anställda och övriga är anställda på konsultbasis, och bolaget omsatte 120 miljoner kronor ifjol. Företaget, som har samarbetat med Volvo Cars under lång tid, belönades med Volvo Quality Excellence Award 2016.

Läs också: Regeringen ger klartecken för tester av självkörande bilar

– Det här kompletterar den verksamhet som vi har i Göteborg sedan tidigare. Vi har varit aktiva i Sverige i tre år, främst genom stora projekt med en stor fordonstillverkare, säger Nick Sale, som är operativ chef på Tata Technologies Europe.

Tata Technologies har tidigare bara haft ett mindre kontor, så förvärvet gör att verksamheten i Sverige skjuter fart rejält, och den svenska verksamheten blir nu deras tredje största i Europa efter den brittiska och den franska. Satsningen i Göteborg kommer dessutom kort efter en investering på 234 miljoner kronor bolaget gjorde för att dra igång det de kallar European Innovation and Development Centre i Storbritannien.

– Escenda har 95 procent av sin verksamhet i Göteborg på två kontor och vi har ett litet kontor. Planen är att på sikt konsolidera dessa till ett primärt huvudkontor, säger Nick Sale.

Vad är det som lockar er till Sverige?
– Vi är ett bolag med global räckvidd och vi har ingenjörer över hela världen. Vi vill erbjuda bättre tjänster till kunder i Europa, och då vill vi ha en kapacitet med lokala ingenjörer. Sverige är ett typiskt ställe där det är brist på ingenjörer, men vi vet att det finns ambitiösa bolag som vill utveckla sina produkter.

Och Nick Sale är tydlig med att dagens förvärv bara är början.

– När vi etablerade oss i Storbritannien för tio år sedan var vi ungefär 100 personer. Idag är vi 1 000, och vi har liknande ambitioner i Sverige också. Det här handlar om tillväxt för oss, ingenting annat.

Läs också: Så involverar Scania it-avdelningen i den uppkopplade lastbilen

När det gäller förhållandet med it-konsultjätten TCS så säger Nick Sale att de ofta samarbetar med varandra, där de turas om att gå in som underleverantör vid behov. Men medan TCS tampas med de stora it-konsultjättarna kommer Tata Technologies mer att tampas med teknikkonsulter, som exempelvis Semcon, ÅF och Sweco.

Hur mycket betalar ni för Escenda?
– Vi avslöjar inte de kommersiella detaljerna.