(CS/Las Vegas) Mitt i den enorma utvecklingen av molnet, AI och internet of things är det fortfarande pc:n som är kärnan i Dells verksamhet. Det betonade grundaren och vd:n Michael Dell under sitt anförande på Dell EMC World i Las Vegas under gårdagen. Det är ju från pc:n Dell har vuxit upp, och det är tydligt att Michael inte har några planer på att dra ner sina ambitioner.

När han efteråt träffade journalister preciserade han – och när han fick frågor om sjunkande pc-marginaler och krympande marknad höll han inte alls med.

– För oss går genomsnittspriset på pc upp, inte ner. Omsättningen går upp, inte ner. Vi tar marknadsandelar. Det gör att vi kommer att fortsätta investera i innovation, utveckling och forskning.

– Det sker en förändring nu av hela arbetsplatsen. De som jobbar där vill inte ha den billigaste datorn, inte om de ska vara nöjda och produktiva. De måste ha de bästa verktygen. Det är därför snittpriserna går upp nu. Det är därför det satsas mer på innovation.

Som Computer Sweden rapporterat tidigare är det dock HP och Lenovo som just nu slåss om förstaplatsen, enligt de stora analyshusen. Dell är inte mer än trea. Men det är bara vad gäller antal sålda enheter, säger Michael Dell.

– Vi är inte störst på antal enheter, men vi är de som tjänar mest på pc. Vi tjänar mest per såld enhet, hävdar han.

Vi är inte störst på antal enheter, men vi är de som tjänar mest på pc. 

Läs också: Pc-tillverkarna får ta smulorna när Microsoft nysatsar

Michael Dell menar också att pc:n är grunden i nya framväxande tekniker som internet of things.

– Samtidigt går Dell naturligtvis i dag långt bortom pc:n.

En sak som ligger bortom pc:n är naturligtvis molnet. Här har Michael Dells bilden klar: Fler och fler som gått fullt ut i det publika molnet ångrar sig och tar tillbaka vissa delar. I stället går den stora utvecklingen mot hybridmoln eller multi-cloud.

– Det är olika skäl bakom. Det kan vara kostnad, säkerhet eller flexibilitet – men det är många företag som sprungit ut i det publika molnet och som nu säger: ”Vi trodde det här skulle spara pengar, men det kostar ju mer”.

– Vi är inte mot det publika molnet. Det kommer att växa, men det passar inte allt. Vi går mot en multicloud-värld.

Hand i hand med frågan om hårdvara går för Dells del ständigt den om direkt eller indirekt försäljning. När företaget rusade fram till förstaplaceringen på pc runt millennieskiftet var det ju tack vare renodlad direktförsäljning – något som de senare ändrat, och nu kör de både och. Men var ligger fokus?

På båda delarna, enligt Michael Dell.

– I dag går väl ungefär 35 miljarder dollar av en omsättning på 75 miljarder genom partners. Vi tänker inte att vi ska ha si eller så stor andel som går direkt eller indirekt. Vi vill lyfta båda delarna. Man ska dessutom komma ihåg att vår partnerstrategi inte bara handlar om traditionella partners. Den handlar också om systemintegratörer, och om att vi har en OEM-affär, där andra företag använder vår teknik i sina lösningar.

På presskonferensen efteråt lyftes också frågan om småföretag och hur de bör agera i digitaliseringen.

– Teknik är inte en it-funktion längre, det är mer än så. Alla företag, oavsett storlek och bransch, får svårt att fungera utan it. Alla måste fundera på hur de bäst använder de här verktygen.

– Jag tror att småföretag kan hitta på nya saker, hitta nya vägar eller återupptäcka gamla med hjälp av it. Om du inte kan utnyttja it på rätt sätt får du det tufft.

Läs också: IBM hyllar hemmajobb – men de egna medarbetarna får hålla sig på kontoret

I egenskap av entreprenör gav han följande råd till dagens entreprenörer:

– Omfamna riskerna. Alldeles för många entreprenörer är rädda för att misslyckas. Jag har tagit en del risker på vägen. Det går hand i hand med innovation och tillväxt.

Som avslutning på presskonferensen kom en något oväntad fråga. Vad skulle Michael Dell ha gjort om han inte börjat i it-branschen?

– Jag tänkte bli läkare, det var vad mina föräldrar ville. Min bror, far och kusin är läkare, så jag är något av familjens svarta får i det avseendet. Men nu ser vi ju en enormt intressant period inom medicinen tack vare tekniken. Så även om jag inte blev doktor, så gör vi mycket inom det området ändå.