Vattenfall utökar sin flora av it-leverantörer med indiska jätten TCS. Det nya avtal som tecknats gäller managed services, där TCS uppdrag är att förenkla, förnya och digitalisera Vattenfalls applikationsstruktur.

Det nya avtalet täcker enligt Vattenfall ett flertal av bolagets europeiska marknader, med tyngdpunkt på Sverige, Tyskland och Nederländerna.

– Energibranschen i Europa genomgår en omfattande marknadsförändring som bland annat drivs på av digital disruption och innovation. Detta medför spännande möjligheter för företag som vårt som arbetar för att ompositionera våra tjänster för att stärka våra kunder. Vi vill arbeta med partners som kan hjälpa oss att bli mer flexibla för att möta dessa behov, säger Vattenfalls cio Jens Zerbst i ett pressmeddelande.

Läs också: Vad händer i samhället när it-systemen rämnar? Här är Sveriges Plan B.

Hur mycket avtalet är värt vill parterna inte kommentera.

Sedan tidigare har Vattenfall avtal med flera stora it-leverantörer som IBM och DXC (före detta CSC). Det nya avtalet med Tata Consultancy Services är ett kompletterande avtal.

Läs också: Nu är nya konsultjätten på banan – "storleken ger oss bättre villkor"

Exakt hur it-avtalen förhåller sig till varandra besvarar Vattenfalls pressavdelning i ett mejl på följande sätt:

– Avtalen har fokus på olika områden. Vi har ett avtal med DXC för delar av vår it-infrastruktur sedan tidigare och det fortskrider. Vi har nu slutit avtal med IBM och TCS för applikationsstöd där, i korthet, IBM ska leverera SAP-relaterade tjänster och TCS skall leverera tjänster för andra koncerngemensamma applikationer. Bägge kommer att leverera konsultstöd, resurser och successivt färdiga tjänster.