En nyexaminerad systemvetare tjänade i medel 30 233 kronor i månaden i april 2017. Det visade en lönekartläggning som fackföreningen Jusek gjort bland 4 500 yrkesverksamma systemvetare.

Hur lönen sedan utvecklar sig beror i huvudsak på vilket it-område man arbetar inom. För skillnaderna är stora. I snitt tjänar en systemvetare runt 44 000 kronor i månaden. Men den som arbetar med it-arkitektur har en medellön på dryga 52 000 kronor – 11 000 kronor mer än den som jobbar med testning där både medellönen ligger runt 41 000 kronor. Dessutom är spännvidden större för it-arkitekter, där varierar medianlönen från runt 52 000 i månaden till 62 000 för de tio procent som tjänar bäst och 42 000 för de tio procent som tjänar minst. För de systemvetare som arbetar med testning varierar medianlönen på knappa 41 000 kronor till 49 000 för de tio procent som är bäst betalda och ner till dryga 33 000 för de tio procent som tjänar minst.

Läs också: Rejäl boom av utvecklare – växer snabbast i Sverige

Jens Jansson som är ansvarig för it- och telekomområdet på Jusek ser inte att löneskillnaderna inom it-branschen ändrats de senaste åren, däremot sticker den ut jämfört med andra branscher.– Det är större löneskillnader mellan systemvetare än mellan dem som arbetar inom andra akademikergrupper. Där tror jag många drar alla it-konsulter över en kam och tror det är samma sak men det skiljer mycket åt, säger han.

Läs också: 22 tuffa frågor på anställningsintervjun – och hur du svarar på dem

– Dessutom har många rörliga löner som påverkas av hur företaget går inom it-branschen och det påverkar individernas löner mer än i andra branscher. Inom it finns det alltid vissa företag som går väldigt bra medan andra går sämre.

För den som vill se en snabbare löneutveckling är jobbyte ett effektivt sätt. Ett nytt jobb ger i snitt en löneökning på nästan 2 000 kronor medan den genomsnittliga löneökningen mellan 2015 och 2016 bara låg på dryga tusenlappen.

Och det är en möjlighet som man måste utnyttja anser Jens Jansson.

– Det ger mer i utbyte för en systemvetare än för andra branscher. För den som inte byter från trappsteg till trappsteg i it-branschen riskerar att hamna i en roll som inte betalas så bra.

Läs också: Kvinnliga systemvetare fortfarande plågsamt långt efter i löneutvecklingen

Den snabba tekniska utvecklingen gör att den som stannar på ett jobb också riskerar att hamna i bakvattnet konstaterar han.

– Det är också viktigt utvecklingsmässigt att byta arbete så man håller sig à jour. De som tillhör andra akademikergrupper kan leva mer på sina erfarenheter, det är det som främst slår igenom i deras lön. Men inom it handlar det om att hänga med så man sysslar med rätt teknikområde för att följa med i löneutvecklingen, säger Jens Jansson.

När det gäller skillnader mellan kvinnors och mäns löner ligger systemvetare bättre till än flera andra grupper inom Jusek. Trots det tjänar kvinnliga systemvetare i snitt 93 procent av männens löner – för ekonomer ligger motsvarande siffra på 89 procent och för jurister på 91 procent. Observera att siffran är två år gammal.