Nytt miljardförvärv när Cisco köper AI

Nätverksjätten Cisco fortsätter köpa bolag, och den här gången visar man att man vill vara med när AI-tåget skjuter fart från perrongen på allvar. Bolaget man har köpt den här gången heter Mindmeld och prislappen landar på 125 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1,1 miljard kronor.

Det är Ciscos tredje förvärv på två veckor. Mindmeld har utvecklat det de själva kallar deep-domain conversational AI, med vilken kunderna ska kunna bygga in röstkommandon I olika tjänster och appar.

– Med Mindmeld vill vi utöka vår flora av samarbetsverktyg genom att lägga till konversationsgränssnitt till våra samarbetsprodukter där Cisco Spark är först ut, skriver Rob Salvagno, ansvarig för Corporate Business Development på Cisco i ett blogginlägg.

Alltele shoppar dubbla it-bolag i norr

Efter förvärvet av T3 fortsätter Alltele gå på offensiven med tydligt Norrlandsfokus. I veckan har bolaget köpt två it-bolag. Det första är IT-Total Västernorrland, ett dotterbolag till IT-Total som omsätter cirka 24 miljoner kronor. Bolaget säljer olika typer av it-infrastrukturtjänster, från konsulttjänster till funktions- och kapacitetstjänster. För Alltele är köpet dels ett sätt att stärka den befintliga affären, men man vill även komplettera och utveckla sitt utbud av molntjänster.

– Med förvärvet av IT-Total Västernorrland är vi ett steg närmare att kunna erbjuda helhetslösningar för företag, från bredbandet i uttaget till lagring i molnet och allt däremellan, säger vd Johan Hellström.

IT-Total har också en plan med tydligt geografiskt fokus i affären.

– Avyttringen av vår verksamhet i Västernorrland är ett led i vår strategiska fokusering på Stockholmsverksamheten och den tillväxtplan vi jobbar efter där. Med en stark och bra ägare närmare verksamheten får våra medarbetare i Västernorrland nu större möjligheter på alla sätt, säger IT-Totals vd Christer Alm

Det andra bolaget Alltele köpt i veckan är Umeåbolaget Delegate. Bolaget, som omsätter cirka 6 miljoner kronor årligen, jobbar främst med att sälja digitala arbetsplatser till små och mellanstora företag.

Bambora köper för webbetalningar

Efter Swedbanks köp av Payex tidigare i veckan kommer nu ett till betalförvärv. Det är det svenska betalbolaget Bambora som stärker sin position inom e-handel och digitala betalningar genom att köpa Devcode Payment.
 

Integreringen av det nya bolaget innebär, enligt Bambora, att man nu kan erbjuda globala företag ”en säker, flexibel och innovativ plattform för betalningar världen över med fler än 250 lokala betalmetoder”. Förvärvet ses som ett viktigt steg mot bolagets mål att utveckla en ledande betallösning för internationell e-handel.
 

– Teamet på Devcode har byggt en tekniskt ledande plattform och förvärvet ger oss möjligheter att erbjuda våra kunder en flexibel lösning för att hantera och analysera betalningar på ett enkelt sätt. Tillsammans skapar vi en ledare inom crossborder- och omnichannel-betalningar, säger Patrik Göthlin, affärsansvarig för Bambora Online.
 

– Vi har fått erbjudanden om förvärv under de senaste åren, men aldrig något som har känts rätt, varken på det kulturella eller på det affärsmässiga planet. Med Bambora var det annorlunda, det märkte vi direkt. Våra respektive lösningar kompletterar varandra perfekt och vi kan tillsammans skapa ett verkligt mervärde för kunder som hanterar stora transaktionsvolymer på en internationell marknad, säger Pedro Hansson, vd på Devcode Group.
 

Förvärvet påverkar inte Devcode Groups övriga affärsområden, Devcode BPM, Devcode Consulting, Chambersign samt intressebolaget Luminary. Och rättigheterna för varumärket Devcode kommer även fortsättningsvis att tillhöra Devcode Group.

Cinnober köper brittisk partner

Svenska Cinnober köper inkråmet i Ancoa Software, ett Londonbaserat bolag vars produkter används för övervakning och analys till framförallt banker, börser och tillsynsmyndigheter.

– Cinnober har haft ett partnerskap med Ancoa under de senaste tre åren och vi är imponerade av såväl teamet bakom som själva produkten man har tagit fram. Genom att ta in dem i Cinnober adderar vi ny kompetens samtidigt som vi fördjupar vårt produkterbjudande gentemot såväl banker och mäklarhus som börser och clearinghus, säger Cinnobers vd Veronica Augustsson och konstaterar:

– Genom detta förvärv adderas redan från första dagen ett tiotals nya bolag till vår kundbas och det inom ett mycket intressant delsegment med starka drivkrafter från de regulatoriska förändringar som branschen står inför.

Och F-Secure köper brittisk säkerhetskonsult

Finska säkerhetsföretaget F-Secure köper den brittiska säkerhetskonsulten Digital Assurance. Konsultbolaget jobbar främst med att leverera analys av informationssäkerhet till myndigheter och företag i utsatta branscher som fintech, petrokemi, handel, kommunikation och försvarsindustri.

För F-Secure innebär förvärvet att bolagets säkerhetsprodukter blir en del av Digital Assurances tjänsteutbud. Tanken är att brittiska kunder ska kunna få sina cybersäkerhetsbehov tillgodosedda av en och samma leverantör. Digital Assurance kommer att vara en del av F-Secures avdelning Cyber Security Services.

– Digital Assurance har en djup förståelse av cybersäkerhet och levererar en bred portfölj av tjänster, från säkerhetstester, konsultverksamhet och utbildning till såväl offentlig som privat verksamhet. Förvärvet kommer att hjälpa oss att växa vår tjänsteverksamhet för att möta det växande behovet av cybersäkerhetstjänster, säger Jens Thonke, som basar över F-Secure Cyber Security Services.

Nu får svenska Dell EMC också vara med

Dell EMC breddar sin svenska distributionskanal. Från och med 1 maj finns bolagets produkter även hos Ingram Micro. Samarbetet gäller främst Dell EMC:s produkter inom klient, det vill säga pc, monitorer och tillbehör samt servrar och nätverk.

Ingram Micro utsågs tidigare i veckan till Global Distributor of the Year på Dell EMC World i Las Vegas. Och nu får alltså även Dell EMC:s svenska gäng jobba med bolagets favoritdistributör.

– Det är mycket glädjande att vi nu utökar vårt avtal med Dell som redan tidigare är en global partner till Ingram Micro, till att även omfatta Sverige, säger Ulrich Egeskov, tillförordnad Sverigechef på Ingram Micro.

– Vi är otroligt glada och stola över vårt nya samarbete med Ingram Micro. Deras kunskap, erfarenhet och relationer på den svenska återförsäljarmarknaden gör dem högst relevanta för oss och vi ser mycket fram emot att kunna leverera och lösa våra återförsäljare och kunders utmaningar tillsammans, säger Jon Alsterberg, som är kanalsäljchef på Dell EMC Sverige.

Star Republic blir franskt

Svenska Star Republic, som jobbar med digital handel, får en ny huvudägare i franska SQLI. Enligt Star Republic ger affären starka förutsättningar för fortsatt expansion i Norden, medan SQLI ser investeringen som ett sätt att få en stark nordisk bas att utgå ifrån. Star Republics operativa ägare Mikael Andersson, Patric Svensson, Johan Setteryd och Bengt Wessborg har samtliga valt att återinvestera i det nya bolaget.

Star Republic jobbar med strategi, teknik och design till medelstora och större kunder. Bolaget har kontor i Göteborg och Stockholm. Bland kunderna finns bolag som Carlsberg Group, Kappahl, Urb-it, Dustin, Skånetrafiken, Postnord, Svenssons i Lammhult, Elite Hotels, Consortio Fashion Group, Tele2 och Apotek Hjärtat. Köparen SQLI är baserad i Paris och har runt 2 000 anställda med 23 kontor i åtta länder.

– Med SQLI har vi hittat den ideala partnern för att fortsätta den fantastiska resan vi inledde 2003. Vi tillhör nu en stabil grupp som kommer öppna nya möjligheter för Star Republic och underlätta bolagets fortsatta expansion och tillväxt. Vi matchar verkligen på alla plan, både kring erbjudande, kultur, värderingar likväl som position och ambitioner, säger Star Republics vd Mikael Andersson.

Addcit sopar hem nytt avtal

Addcit har tecknat ett avtal med Ragn-Sells kring kommunikationstjänster. Den nya lösningen ska centralisera all kommunikation och ersätta Ragn-Sells befintliga växlar på samtliga orter runt om i landet.

– Det känns fantastiskt kul att vi får hjälpa Ragn-Sells med detta. Vi har sedan tidigare ett väldigt bra samarbete och har under en tid arbetat tillsammans för att ta fram en tydlig bild av deras kommunikationsbehov. Med en integrerad standalone-ucs levererar vi nu en lösning som kommer täcka Ragn-Sells behov nu och för framtiden och förhoppningsvis skapa den bästa kundupplevelsen och nöjda medarbetare, säger Mikael Virefjord, ansvarig för kundrelationer på Addcit.

Håller Pulsen nere i Lomma

Lomma kommun har tagit hjälp av Pulsen för att skapa ett stöd för processapplikationer som är gemensamt för hela kommunen.

– I många kommunala verksamheter är det en stor utmaning att skapa digitala medborgartjänster som också blir använda. De bakomliggande systemen är talrika och ofta väldigt olika varandra. Det gällde också för oss i Lomma – men genom ett nära samarbete med Pulsen har vi kunnat integrera information och matcha våra processer med ett effektivt it-stöd. En satsning som fått stor framgång och gett tydlig nytta i vardagen, säger Patrik Flensburg, servicechef i Lomma kommun, som också gärna lyfter fram att kommunen nominerats till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

Innofactor omval för Kommunal

Kommunal har än en gång valt valt Innofactor, den här gången som partner för nästa etapp i sin digitaliseringsprocess, när man ska utveckla ett webbaserat löneverktyg. Redan i augusti 2014 inleddes det första arbetet där Innofactor valdes som samarbetspartner för att ersätta ett 17 år gammalt egenutvecklat system med ett modernare medlemssystem baserat på Microsoft Dynamics CRM. Nu ska man implementera ett löneverktyg där förtroendevalda kan kartlägga yrken och löner via en ny webbportal.

– Genom att beskriva arbetsuppgifter och hur de kan utvecklas, bygger vi en bra plattform för att synliggöra arbetsorganisationen, yrkesutvecklingen och löneutveckling för arbetsplatsen och arbetstagarna. Vi har valt att fortsätta arbeta med Innofactor som varit lyhörda genom hela den tidigare processen och som har visat sig ha stor kunskap och förståelse för våra behov, säger Lena Byström, projektansvarig på Kommunal.

Nytt landsting på CAG:s lista

Sörmlands landsting har bytt ut sitt gamla listningssystem mot webbaserade it-systemet Openliston. Det nya systemet har implementerats av CAG Mawell under våren och är nu i bruk. CAG Mawell förvaltar samtliga landsting anslutna till Openliston och kommer även att sköta förvaltningen av Sörmlands system.

– Från att tidigare ha haft vår egen listningstjänst kommer vi nu att ingå i ett listningssystem med flera anslutna landsting vilket känns tryggt. Det nya systemet kommer att innebära säkrare rutiner samt enklare administration och hantering av listningar för vårdcentralerna, säger Per-Magnus Henriksson, ekonom på Hälsovalsstaben på Landstinget Sörmland.

– Genom fler anslutningar till Openliston får vi en starkare samförvaltning vilket ger större möjligheter till fortsatt utveckling av systemet. Nu hoppas vi att fler landsting väljer att ansluta sig, säger Kristian Skotte, vd på CAG Mawell.

Miljonregn över Linköpingsbolag

Det Linköpingsbaserade e-hälsobolaget Dynamic Code, som ger människor möjligheter att vara delaktiga i sin hälsa och vård genom diagnostiska hemtester för olika sjukdomar, tar in 20 miljoner för att expandera sitt vårdkoncept online. I samma veva förstärks även ledning och styrelse och man ska dessutom nyanställa sex personer.

De nya styrelseledamöterna är Björn Nordenvall, partner i private equity-bolaget Capman med ansvar för investeringar inom life science, Footwaygrundaren Sara Wimmercranz samt Helena Westin, som är en av eldsjälarna bakom Pridefestivalen i Sverige, som även har tunga marknadsuppdtrag bakom sig, bland annat på Svenska Spel och mobiloperatören Tre.

Netnordic plockar in Huawei

Den kinesiska nätverksjätten Huawei har dragit igång ett svenskt samarbete med Netnordic Communication. Satsningen riktas framför allt mot stora företag där man kommer erbjuda allt som finns i ett datacenter. Sedan tidigare har Netnordic Group och Huawei ett samarbete i de andra nordiska länderna.

– Netnordic Communication är en viktig partner i Sverige, under 2017 och framåt, och det känns väldigt spännande att ha en så stark och kunnig samarbetspartner för nätverk, säger Erik Agebro, sälj- och marknadschef för Enterprise på Huawei.

– Vi är stolta över att bli Huaweis value added-partner i Sverige och vi ser fram emot att få utveckla tjänster och lösningar tillsammans. Detta är en viktig del för att stärka vårt erbjudande ytterligare och bli en än mer eftertraktad partner, säger Lars Glarborg, vd på Netnordic Communication.

IP-Only käkar skånsk fiber

IP-Only ska investera närmare 40 miljoner kronor för at ytterligare bygga ut fiber på Bjuvs landsbygd. Man inleder även ett samarbete med Bjuvs stadsnät och Öresundskraft kring digitala samhällstjänster. Sedan tidigare har IP-Only investerat i ett tiotal skånska kommuner, däribland i Helsingborg. Nu är det alltså dags för hela Bjuvs kommuns landsbygd.

– Vi ser positivt på att IP-Only valt att investera på landsbygden i Bjuv. Samarbetet om digitala samhällstjänster ger oss möjligheter erbjuda en gemensam plattform för välfärdstjänster inom stora delar av Bjuvs Kommun, säger Kenneth Bolinder, ordförande Bjuvs Stadsnät.

Även Svalövs kommun har tecknat ett samverkansavtal med IP-Only, där 2 400 fastigheter på Svalövs landsbygd ska få fiber.

K3 är Ingrams molnkungar

Örebrobaserade K3 Nordic har utnämnts till Europas bästa molnpartner under Ingram Micros Cloud Summit 2017 i Arizona. Detta efter att K3 Nordic jämfört med tidigare år ökat sin förtjänst vid försäljning av molntjänster med 53 procent och utvidgat sin cloud management-verksamhet med 1 700 procent.

– För K3 Nordic är detta såklart ett kvitto på att vi gör ett bra jobb och att vi är framgångsrika inom vår bransch. Vi är proaktiva och arbetar ständigt med att utveckla tjänster för våra kunder. Utmärkelsen är ett bevis på att vi sitter inne på hög kompetens och att vi ständigt utvecklar vårt erbjudande för att kunna leverera de bästa lösningarna, säger K3:s vd Marcus Lundgren.