Nordamerikachefen hoppar av Ericsson

Ericssons chef för marknadsområde Nordamerika, Rima Qureshi, lämnade sitt uppdrag och Ericssons koncernledning den 11 maj. Istället väntar ”en annan befattning inom branschen”, exakt vad specificeras inte. 

Niklas Heuveldop, strategichef och chef för funktionen Technology & Emerging Business tar över nu som tillförordnad chef för marknadsområde Nordamerika, men en rekryteringsprocess har inletts för att utse en efterträdare.

Läs också: Branschen shoppar bolag för fullt – här är veckans it-affärer

Rima Qureshi
Rima Qureshi.

– Vi kommer fortsätta arbetet med att leverera den senaste tekniken och konkurrenskraftiga lösningar till våra kunder i Nordamerika. Det är en spännande marknad med några av världens mest avancerade operatörer med högt ställda krav. Vi är fast beslutna att förbli deras partner på vägen mot 5g, kommenterar vd och koncernchef Börje Ekholm situationen.

– Jag är mycket nöjd med att Niklas omedelbart kan ta rollen som tillförordnad chef för marknadsområde Nordamerika. Han har goda kundrelationer och lång erfarenhet från flera chefsbefattningar inom regionen. Rima har varit mycket uppskattad i koncernledningen under många år. Vi önskar henne lycka till i sin nya befattning, säger han vidare.
 

Hon leder e-hälsodigitaliseringen

Kristina Fridensköld
Kristina Fridensköld.

Kristina Fridensköld tillträdde den 8 maj som chef för avdelningen Digitalisering på E-hälsomyndigheten, och kommer att vara placerad i Kalmar. Hon kommer närmast från Karlskrona kommun där hon arbetat som it-chef, och innan det har hon bland annat varit konsultchef på CGI och informationschef på Blekinge Tekniska Högskola.

– Vi är mycket glada över att ha lyckats rekrytera Kristina Fridensköld. Med sin gedigna erfarenhet och kompetens spelar hon en nyckelroll när E-hälsomyndigheten nu etablerar huvuddelen av verksamheten till Kalmar, säger den tillförordnade generaldirektören Eva-Britt Gustafsson.
 

Byter Mediamarkt mot Campadre

Vi skrev nyligen om ett antal tunga avhopp som drabbat Mediamarkt. Affärsområdeschefen för IT och Entertainment, Anders Lindquist kommer från och med 1 juli att istället kliva in som operativ chef på e-handelsaktören Campadre. Där kommer han att återförenas med sin förra chef och kollega på Dustin, Stefan von Stein.

Anders Lindquist
Anders Lindquist.

– Jag har haft fem bra år på Mediamarkt och är stolt över vad jag och mitt team uträttat under åren. Det finns många bra personer på Mediamarkt jag kommer sakna. Jag är också helt övertygad om att Mediamarkt kommer lyckas i sin ambition att bli lönsamma, de har en solid plan, säger han.

– När jag fick förfrågan om att ta över som coo på Campadre kunde jag inte tacka nej. Dels för att e-handel är något jag brinner för, dels för att få jobba ihop med gamla kollegor från Dustintiden och dels för att det är en spännande ny bransch. Campadre har en expansiv plan framåt och det känns otroligt kul att få vara en del av det.

Vd-byte på K3

Marcus Lundgren
Marcus Lundgren.

Den 1 maj tillträdde Marcus Lundgren som ny vd för Örebrobaserade K3 Nordic, som främst säljer it-tjänster och programvarulicenser. Den nya vd:n har arbetat på bolaget i sju år, senast som verksamhetschef. Han ersätter ägaren och tidigare vd:n Håkan Svanberg.

– En gemensam överenskommelse ledde till att jag fick ta över rollen som vd. Det har varit en pågående process som nu lett till en naturlig övergång där jag tar över efter Håkan. Vi verkar i en bransch som ständigt förändras. Som vd är det viktigt att hänga med i dessa förändringar, ha mod, våga chansa och stå för sina beslut och satsningar. Jag ser fram emot att ta mig an rollen och de nya incitament det medför, säger Marcus Lundgren.

För bolagets ägare Håkan Svanberg väntar följande uppdrag:

– Min roll blir nu att leda ägarbolaget som har tio hel- eller delägda dotterbolag, bland annat börsnoterade Swedencare, säger Håkan Svanberg och välkomnar sin efterträdare.

– Marcus har gjort ett mycket bra jobb med att som operationell chef leda verksamheten som gett oss pris som Europas snabbaste växande Office365-partner hos Ingram Micro. Nu tar han vd-rollen för att bolaget ska växa.

Mygind får mer Polycom

Ole Mygind
Ole Mygind.

Polycoms nordiska chef, Ole Mygind, får ett utökat ansvar på kommunikationsbolaget. Utöver Norden kommer han även att basa över Benelux, Ryssland och CIS-regionen. Han har även vid tidigare uppdrag haft ansvar för just dessa marknader. Bland bolag han tidigare jobbat för märks Symbol Technologies, Avaya, Motorola och Acronis.

– Oles dokumenterade ledaregenskaper och goda förståelse för globala organisationer gör honom till rätt chef i den utvidgade rollen. Hans omfattande kunnande om Norden, Benelux, Ryssland och CIS-regionerna gör att vi kommer kunna fortsätta leverera bra upplevelser till både kunder och partner samtidigt som vi växer, säger Polycoms Emea-chef Marco Landi.