Redan i mars lagade Microsoft det säkerhetshål i Windows som utnyttjades i den massiva ransomware-attacken förra veckan – men bara för nyare system. När katastrofen redan var ett faktum släpptes en uppdatering också för äldre system som Windows XP, Windows Server 2003 och Windows 8.

Men faktum är att äldre operativsystem fortfarande är vida använda världen över. Enligt sajten Netmarketshare, som mäter globala marknadsandelar för bland annat operativsystem, är Windows 7 fortfarande avgjort störst, med en andel på 48,5 procent av datorerna. Och Windows 7 har snart tio år på nacken.

Många använder också operativsystem som inte längre omfattas av den vanliga supporten från Microsoft. Det gäller till exempel det populära Windows XP, som lanserades 2001 och fortfarande har en marknadsandel på 7,0 procent. Supporten för XP upphörde 2014.

Windows 8 används av 1,6 procent och Vista av 0,7 procent. Supporten för Vista upphörde i april, vilket innebar att användare hann få den kritiska säkerhetsuppdateringen som släpptes i mars.

Windows 10 firade nyligen 500 miljoner maskiner, vilket är ungefär 26 procent av marknaden, och dessa klarade sig också undan fredagens attack.

Hur ser det då ut i de svenska företagsmiljöerna vad gäller operativsystem på pc? En av de som har bäst koll är Bo Bauhn som är ordförande för Microsofts partnerorganisation IAMCP i Sverige. Han tror att svenska företag i gemen är ganska uppdaterade.

– Generellt är det så. Samtidigt är det en hel del, framför allt större företag, som kör äldre system som XP eller Windows 8. De har väntat in Windows 10 för att migrera, men ännu inte gjort migreringen.

– Det är en större apparat att migrera för ett större företag och fler som påverkas, och då blir det lätt att man flyttar fram det. De mindre företagen har redan tagit det här steget.

Bo Bauhn säger att händelserna i helgen förmodligen kommer att snabba på många företags planer.

– När en händelse får så stor uppmärksamhet blir det lättare att få igenom besluten.

I Sverige har industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun drabbats. Bland de drabbade företagen internationellt finns Nissan, Renault, Deutsche Bahn, Fedex och operatören Telefonica.