Tripp, trapp, trull. Eller gammal, nyast, halvny. Så kan man beskriva Microsofts bärbara enheter Surface Pro 4, Surface Laptop och Surface Book.

Det handlar om tre bärbara datorer, med vissa inslag av surfplattor, som till stor del överlappar varandra. Det är på sin plats att positionera dem gentemot varandra. Eftersom Surface Laptop är det senaste nytillskottet, som dessutom väckt stor uppmärksamhet, passar det bra att i tur och ordning jämföra den med de två andra.

Vi börjar med att jämföra Surface Laptop och Surface Pro 4. En sak har de definitivt gemensamt: de är båda dyra. Surface Pro 4 kan man hitta från cirka 7 000 kronor för den allra klenaste konfigurationen. Räkna med två–tre tusenlappar till för Surface Laptop när den kommer till Sverige. Och sedan finns det rejält mycket dyrare konfigurationer för den som vill, samt även åtskilliga tillbehör.

Surface Pro och Surface Laptop
Foto: MicrosoftSurface Pro 4 i blått och och Surface Laptop i ”bourgogne”.

Med sina 1,25 kilo är Surface Laptop tyngre än Surface Pro 4, och dessutom större till dimensionerna. Men för den som tänker använda en bärbar flitigt behöver inte det vara någon större nackdel, speciellt inte med tanke på att Laptop ändå är lätt. Båda modellerna är definitivt väldigt portabla.

En aspekt av bärbarhet är hur man kan slänga runt en dator, och här vinner Laptop på knockout. Eftersom Pro 4 mer är en surfplatta med ett separat tangentbord måste man vara försiktig med hur man lyfter den när tangentbordet är på. Laptop är, som namnet anger, en laptop, och kan lyftas enklare.

Vad gäller Windows så är det värt att notera att Laptop levereras med den begränsade varianten Windows 10 S, vilket rejält begränsar vilka program du kan köra. Windows 10 S kan bara använda applikationer från Windows Store.

Åtminstone fram till årsskiftet ingår det en gratis uppgradering till Windows 10 Pro med Laptop. Men det innebär trots allt en del krångel jämfört med Pro 4.

Vad gäller processorkraft har Laptop en fördel, med modernare varianter av Intels Core-processorer. Men för de allra flesta torde det vara en negligerbar skillnad jämfört med Pro 4. Dels är inte skillnaden så himla stor, dels bjuder även processorerna i Pro 4 på goda prestanda. Men om du vill ha maximal fart så är det Laptop som gäller.

Även vad gäller grafikprocessorer har Laptop en fördel. Men Pro 4 har en högre grafikupplösning på en mindre bildskärm. Frågan är om det är en fördel i alla lägen. Döm själv.

Både Pro 4 och Laptop har tangentbord som inte riktigt matchar det på den större Book, men som bör duga i de flesta lägen. Den skillnad som kanske är viktigt i praktiken för många är att 14,5 timmars batteritid utlovas för Laptop, vilket kan jämföras med nio timmar för Pro 4.

Vid en snabb jämförelse är det svårt att se några stora skäl till att välja Pro 4 i stället för Laptop. Det skulle vara följande tre i så fall:

• Varje krona är viktig, och därför väljer man den något billigare Pro 4.
• Man vill verkligen utnyttja möjligheten att använda sin bärbara dator som en, tämligen klumpig, surfplatta.
• Man behöver Windows 10 Pro och tycker att det är otroligt jobbigt att uppgradera Laptop till den varianten av Windows.

Okej. Det verkar som om Surface Laptop vinner på poäng mot Surface Pro 4. Men hur står sig nykomlingen mot Surface Book?

Laptop är något billigare än Book i de enklaste utförandena. Räkna med att betala några tusenlappar mer för Book.

En stor skillnad är, återigen, vilket operativsystem som finns i de båda modellerna som standard: Windows 10 S i Laptop, och Windows 10 Pro i Book. Om du behöver Provarianten av Windows så blir det lite bökigare med Laptop.

Surface Laptop och Surface Book
Foto: MicrosoftSurface Laptop i bourgogne och Surface Book i grå.

Även vad gäller design är skillnaderna stora. Book är tyngre, 1,65 kilo, och tjockare. Men Book kan fungera som en surfplatta, genom att man hakar loss skärmen. Men återigen, det blir en rätt klumpig surfplatta. Det är nog mest frågan om att ha skärmen liggande, kanske för att användas tillsammans med den medföljande pennan.

Laptop som är en nyare skapelse är försedd med nyare processormodeller från Intel, och bjuder därmed på lite bättre prestanda. Men Book kontrar med bättre batteritid, 16 timmar, jämfört med 14,5 för Laptop.

Det är onekligen svårt att välja mellan Laptop och Book. Det finns egentligen bara två riktigt avgörande jämförelser:

• Laptop är något billigare än Book.
• Laptop är lättare och smidigare än Book.

Om vi försöker oss på en jämförelse mellan samtliga tre modeller (Pro 4, Laptop och Book) ser det onekligen ut att vara en fördel för Laptop, vilket kanske inte är konstigt med tanke på att det är den senaste skapelsen.

Det återstår att se hur stora marknadsandelar Microsoft kan vinna bland företagen på Apples och andras bekostnad. På konsumentmarknaden blir det nog tuffare för Microsoft, med tanke på prisläget för Surface-modellerna.