Man kan lugnt säga att den tyska affärssystemsjätten SAP har en del imageproblem just nu. Det handlar om två uppmärksammade rättsfall i vilka SAP vill ha mer betalt av existerande kunder. I ett fall i Storbritannien beordras företaget Diageo betala 600 miljoner kronor för att data från SAP:s affärssystem använts i andra applikationer. Det rättsfallet är ännu inte avslutat.

Det andra fallet gäller Anheuser-Busch i USA, lustigt nog liksom Diageo också ett företag som säljer alkoholdrycker. Den här gången vill ha SAP mer än 600 miljoner dollar, cirka 5,3 miljarder kronor i extra licensavgifter. Det är mer än fyra gånger mer än det företaget spenderade totalt på mjukvaror under 2016.

SAP vill ha extra betalt för att kunderna använder data som genereras av SAP-system i andra applikationer än SAP:s. Det kallas för indirekt licensiering.

Läs också: It-jättarna krymper – molnaffären väger inte upp licenstappet

Är det här rimligt?

Hala Zeine är ansvarig på SAP för företagets mjukvaruportfölj och hur man ska kommersialisera den, alltså ta betalt. Hon har titeln Senior Vice President. När Computer Sweden får en exklusiv intervju med Hala Zeine vill hon inte prata om de enskilda rättsfallen, utan i stället förklara hur SAP förenklar och förtydligar sina licensbestämmelser lagom till företagets stora konferens Sapphire Now som drog i gång i går kväll, svensk tid, i Orlando i Florida.

Hala Zeine
Hala Zeine.

– Alla vi pratar med är överens med oss om att vi ska ta betalt för användning av våra mjukvaror. Men vi behöver göra en del användningsfall tydligare och mer förutsägbara och gör därför vissa ändringar, säger Hala Zeine.

Bland de förändringar hon berättar om är det två som sticker ut:

När användning av SAP-data inbegriper samarbete utanför det egna företaget har SAP fram till nu tagit betalt för antalet användare. Nu ska man i stället ta betalt för volymen data, till exempel antal order, som hanteras.

SAP-kunder ska kunna konvertera sina gamla licenser till den nya modellen. Det ska innebära att man inte ska kunna krävas retroaktivt för avgifter efter att licenser har konverterats. Man ska alltså undvika den typen av krav som Diageo och Anheuser-Busch råkat ut för.

Läs också: Svenska mjukvarubolaget älskar licenskaos och stökig digitalisering

SAP:s förändringar av licensbestämmelserna nämner inte explicit en del principiella förhållanden, så vi frågar Hala Zeine:

Om man redan har licenser för att använda en applikation från SAP som vissa data genereras med, kan man då bli tvungen att betala licensavgifter igen om man använder dessa data med andra applikationer?

– Nej, svarar Hala Zeine.

Märk väl att det här alltså inte täcker användare utanför det egna företaget som inte är licensierade som tar del av data. Det är här som prismodellen baserad på volym kommer in i bilden. Men kontentan av Hala Zeines svar är entydig: En gång licensierad, alltid licensierad.

Här är en viktig principiell fråga till: Om data som genereras av en SAP-applikation finns i en databas hos kunden och en applikation använder dessa data, utan att någon programkod från SAP körs, ska man då betala extra licensavgifter?

– Kundernas data är till syvende och sist deras, svarar Hala Zeine.

Tolkningen av det svaret är att man inte ska behöva betala extra licensavgifter om man använder data från SAP:s applikationer utan att någon applikation från SAP körs.

Läs också: Nu byter SKF affärssystem – för tio miljarder kronor

I praktiken är det rimliga sättet att komma åt data som hanteras med SAP:s, och även andra företags, applikationer att anropa api:er som hör till applikationerna. Och då körs alltså SAP:s applikationer och användare måste följa licensbestämmelserna.

I många fall är det frågan om det ens är möjligt att använda data i en databas som hör till en applikation, utan att gå via applikationens api:er. Det kan åtminstone bli väldigt komplext för en kund att bygga en lösning för det på egen hand.

Så här beskriver Hala Zeine det hela:

– Det är mjukvara som ger värde till data.

Det har hon naturligtvis rätt i. Frågan är bara hur mycket värde.

Att SAP förenklar sina licensbestämmelser just nu beror naturligtvis inte enbart på att man vill undvika negativ uppmärksamhet. På sikt kommer man sannolikt att allt oftare ställas mot konkurrenter med enklare, och mer tillåtande, licensbestämmelser. Och då kan, för att prata klartext, svindyra avgifter för att använda data man redan äger få kunderna att välja andra leverantörer än SAP.