En riktigt infekterad strid pågår i smartphone-branschen mellan giganten Apple och dess chippleverantör Qualcomm.

Det började i januari då Apple lämnade in en stämningsansökan mot Qualcomm där de kräver nästan en miljard dollar i skadestånd eftersom de anser att chipptillverkaren tar ut "orimliga" licensavgifter för sin mobilteknik. I sin licensmodell utgår Qualcomm från slutliga säljpriset av en enhet, vilket gör att tillverkare som säljer dyrare telefoner får betala mer än de som tillverkar billigare lurar, menar Apple.  

Qualcomm hävdar å sin sida att Iphone-tillverkaren använder sin enorma makt för att pressa ner licensavgifterna och att de har brutit avtal och sprider felaktig information.

Nu tar den här striden en ny vändning när Qualcomm stämmer fyra av Apples underleverantörer för att också dessa, efter begäran från Apple, ska ha vägrat betala licensavgifter. Det skriver Financial Times.

De fyra leverantörerna är Foxconn, Pegatron, Wistron och Compal. Qualcomm hävdar att de taiwanesiska tillverkarna har brutit mot långtgående licensöverenskommelser och kräver därför ett ospecificerat skadestånd.

Läs också: Qualcomm ger lugnande besked mitt i jättebråket med Apple

– Det är olyckligt att vi måste vidta den här åtgärden mot de här långvariga licenstagarna för att driva igenom våra avtal, men vi kan inte tillåta de här tillverkarna och Apple att använda våra värdefulla immateriella rättigheter utan att betala de rättvisa och rimliga avgifter som vi har kommit överens om, säger chefsjuristen på Qualcomm Don Rosenberg till Financial Times.