När chefen Sundar Pichai och en massa andra Googleanställda intar scenen på konferensen I/O i Mountain View i Kalifornien bjuder de på en salig blandning av nyheter. Men det finns två tydliga huvudspår i det digra nyhetsflödet.

För det första nästa version av Android, kallad Android O. För det andra AI. Överallt. Hela tiden.

En förhandsversion av Android O har funnits sedan i mars, så på I/O passar Google på att lyfta fram ny funktionalitet. Ett exempel är möjlighet att multiköra appar genom att visa dem i små fönster på skärmen. Ett annat är smartare visning av meddelanden från appar. Dessutom utlovas smidigare hantering av att klippa och klistra information mellan appar. Det blir i så fall en praktisk förbättring som verkligen lyfter Android som ett generellt operativ för kontorsarbete. Lägg till det snabbare starter, av både operativsystem och appar, samt appen Google Play Protect som bland annat letar efter skadlig kod i appar.

Läs också: Nu visar HPE upp sin monsterburk – här är The Machine

För att verkligen understryka att Android ska bli smidigare att använda har Google skapat ett samlingsnamn för alla småförbättringar av användargränssnittet: Fluid Experiences.En sak som Google inte berättar är när det ska komma en skarp version av Android O. Man berättar inte heller vad O i namnet står för.

Varför i hela fridens namn skulle man vilja köra maskininlärning på sin mobiltelefon?

Som en övergång från Android till nästa stora tema på konferensen, AI, kan man nämna Tensorflow Lite. Det är en version av Googles ramverk för maskininlärning som kan köras på Androidmobiler.

Varför i hela fridens namn skulle man vilja köra maskininlärning på sin mobiltelefon?

Om man tänker efter så finns det hur många smarta anledningar som helst. I korthet handlar det om att kunna göra smartare analyser i realtid utan att behöva skicka data till och från, eller överhuvudtaget kommunicera med, servrar. Det passar bra ihop med trenden att lägga allt fler bearbetningar i noderna i nätverk, till exempel i sensorer och liknande i IoT-lösningar.

Det finns flera anledningar att undvika att skicka data till servrar. Förutom att det tar tid och är beroende av bra anslutning till internet så kan det vara avskräckande vad gäller personlig integritet.

En annan nyhet vad gäller maskininlärning är en ny version av Tensor Processing Unit (TPU). Det är ett specialiserat chipp som ska ge bra prestanda för maskininlärning. Med den nya versionen ska man inte bara kunna köra existerande inlärningsmodeller, utan även träna nya. En TPU ska prestera 180 teraflops, och de kan kopplas samman i arrangemang som kallas TPU Pods. Enligt Google ska en träningssession som tar en hel dag med 32 verkligt kraftfulla grafikprocessorer gå på en eftermiddag med ”en åttondels TPU Pod”. Det låter onekligen rätt brutalt. Då krävs så klart att man använder Googles ramverk Tensorflow.

Läs också: Kungligt visualiserings-labb skapar ordning i datakaos – följ med till VIC

Vad gäller hårdvaruassistenten Home bjuder Google numera på gratissamtal till alla fasta och mobila telefonnummer i USA och Kanada. Det kallas lite lustigt för ”hands-free calling”. Som om man hade varit tvungen att slå telefonnummer med fingrarna tidigare när man använt Home.

Som det ryktats innan konferensen så meddelar Google att den digitala assistenten Assistant nu ska fungera på Apples IOS. Det ska även bli möjligt att köra Assistant på andra typer av enheter än telefoner.

Standalone Daydream VR är som det låter en fristående VR-enhet, typ ”VR-glasögon”. Enheten ska finnas för leverans senare i år.