Bipul Sinha verkar egentligen inte vilja kalla Rubrik, Silicon Valley-företaget han är vd för, för ett backupföretag, som håller på med säkerhetskopiering. Ambitionen är i stället den långt ifrån blygsamma att skapa ”nästa stora it-företag för de närmaste 30 åren”.

– Säkerhetskopiering och återställning är det användningsfall som vi säljer in nu till en början. I stället för att en kund behöver köpa en massa olika produkter kan de använda vår plattform i en blandad miljö med både molntjänster och egna servrar, säger Bipul Sinha.

Hur som helst har Rubrik väckt stor uppmärksamhet. Mycket stor uppmärksamhet, så till den milda grad att man har dragit in hela 292 miljoner dollar i investerarkapital, cirka 2,6 miljarder kronor. Bolaget är värderat till 1,3 miljarder dollar, cirka 11,4 miljarder kronor, efter att ha grundats 2014 och haft en produkt på marknaden i 1,5 år.

Till de här extraordinära siffrorna kan läggas att Rubrik inte ens har rört pengarna från förra finansieringsrundan, och för närvarande får mellan 75 och 85 nya kunder varje kvartal. Antalet anställda växer med 70–80 personer under samma period, och är idag uppe i drygt 330.

– Genomsnittsbeloppet för den första affären med en kund är en kvarts miljon dollar, berättar Bipul Sinha.

Visionen är att bli marknadsledaren på datahantering i molnet, inte minst för hybridmiljöer med lokala servrar. Det handlar förutom säkerhetskopiering om arkivering, orkestrering, styrning (governance) av data och att underlätta regelefterlevnad (compliance). Och verktygen ska vara enkla att använda.

Läs också: Zombie-data i molnet – en riktig mardröm

Det här är vad de flesta stora it-leverantörer försöker åstadkomma just nu. Som Bipul Sinha påpekar breddar alla sina sortiment, i avsikt att bli ”fullstackleverantörer”. Fördelen för ett företag som Rubrik är att det inte har något arv av teknik och produkter att ta hänsyn till.

Just nu är Rubrik i en tillväxtfas, och ska man tro Bipul Sinha kommer den att pågå ett bra tag.

– Det handlar om tillväxt och innovation i fem till tio år. Det innefattar att bygga lokala organisationer runt om i världen. Just nu har vi två personer i Stockholm och bygger upp ett partnernätverk, säger han.

Vilket blir nästa stora fokusområde, efter säkerhetskopiering?

– Regelefterlevnad, styrning och dataanalys är viktiga. Men det är svårt att säga på sikt, det kan bli olika områden som har att göra med datahantering, processer, insikter och teknik.

Vilka är de största konkurrenterna?

– EMC, Commvault, Veritas och Veeam är några konkurrenter, säger Bipul Sinha.

Läs också: Efter sex tuffa kvartal i rad – Cisco vill kapa 1 100 jobb till

Det är inga låga ambitioner han har. Målet är att utmana Microsoft, Amazon och Google på sikt och bli en ledande aktör. Så här långt, med tanke på det intresse han väckt, så har han lyckats bra.

En sak är klar: man får inte in 292 miljoner dollar i investerarkapital för att man lyckats knåpa ihop en smart säkerhetskopiering. Rubriks erbjudande är betydligt mer omfattande än så. Säkerhetskopiering är bara ett område där det är brist på bra lösningar i dagens moderna hybridmiljöer, så det passar bra för Rubrik att börja med det.