Microsofts senaste operativsystem Windows 10 påverkades inte av den uppmärksammade ransomware-attacken i helgen. Nu talar många om en annalkande våg av uppgraderingar till Windows 10 i kölvattnet av Wannacry.

Läs mer: Wannacry – det här behöver du veta om den massiva ransomware-attacken

Amerikanska nyhetskanalen CNBC skriver att finansinstitutet Credit Suisse tror att cyberattacken leder till att företag nu får bråttom med att uppgradera sina operativsystem – och rekommenderar sina kunder att köpa Microsofts aktie. CNBC citerar ett brev från analytikern Michael Nemeroff till sina kunder där han skriver att attacken ”sätter ljuset på att många drabbade företag eller organisationer använder äldre icke-supportade versioner av Windows och måste accelerera sina planer på att uppgradera till Windows 10”.

Enligt Credit Suisse företagsundersökningar har 85 procent av företagen ännu inte uppgraderat till Windows 10.

Som Computer Sweden skrev i måndags efter Wannacry-attacken så är det fortfarande väldigt många pc som körs med gamla Windows-versioner. Enligt sajten Netmarketshare, som mäter globala marknadsandelar för bland annat operativsystem, så är Windows 7 ännu avgjort störst med en andel på 48,5 procent av datorerna.

Läs mer: Microsoft riktar skarp kritik mot NSA efter Wannacry-attacken

Windows XP, som lanserades 2001, och där Microsoft upphört med supporten, har fortfarande en marknadsandel på 7,0 procent.

När Computer Sweden talade med Bo Bauhn som är ordförande för Microsofts partnerorganisation IAMCP i Sverige berättade han att det framför allt är stora organisationer som kör vidare med äldre system, eftersom det är mer komplicerat för dem att migrera till ett nytt. Men han trodde också att helgens händelser kommer att snabba på många beslut.

– När en händelse får så stor uppmärksamhet är det lättare att få igenom besluten, säger han.