E-handelsjätten Amazon uppger på torsdagen att de har börjat utveckla trafikkontrollsystem för att administrera sin flotta, då drönarna flyger från lagret till kundens dörr. Det skriver nyhetstjänsten Bloomberg.

De har byggt upp en utvecklings- och forskningsgrupp nära Paris, där ett dussintal mjukvaruingenjörer och utvecklare bygger ett system som ska säkra att drönarna inte kolliderar med byggnader, träd, andra drönare eller till och med fåglar. Amazon talar självt om ”icke-samarbetande flygande objekt”.

Läs mer: Amazon vill bygga flygande varuhus

– Gäss kommer aldrig att vara samarbetande så vi måste kunna känna av och undvika de objekten, säger Amazon-chefen Paul Misener till Bloomberg. För att ta sig från lagret till kundens plats måste en drönare kunna flyga i rätt riktning, hitta platsen, men de måste också kunna undvika alla saker som dyker upp på vägen.

Amazon beslutade sig för att bygga sitt eget trafikkontrollsystem efter att ha kommit fram till att det som fanns tillgängligt inte räckte för en stor flotta av autonoma drönare. Därefter har företaget anställt ingenjörer med expertis inom flyg, maskininlärning och artificiell intelligens.

Läs också: Framtid eller trafikfara? - Drönar-bud kan bli olagliga i San Fransisco

Systemet ska innehålla detaljerade kartor, som också ska inkludera tillfälliga objekt som till exempel tornkranar, men också information om till exempel väderleksförhållanden. Drönarna ska också programmeras med instruktioner för hur de ska reagera om de kommer nära – eller kolliderar – med en fågel, skriver Bloomberg.

Det är inte klart när drönarna ska vara färdiga att användas i större skala.