Under den andra dagen av Googles stora konferens I/O låg fokus på AR och VR. Efter att ha berättat om kommande fristående VR-headset så gick man på djupet. Dels handlar det om att ge AR- och VR- en framstående roll i så många situationer som möjligt, till exempel i olika appar, dels om att erbjuda ett brett utbud av utvecklingsverktyg för AR och VR.

Google uppdaterar Daydream som är en plattform för mobila VR-lösningar. Version 2.0 ska göra det möjligt att spara undan miljöer, samt att projicera VR-världar på stora bildskärmar, till exempel på väggen hemma i vardagsrummet. Det kommer även att gå att titta på Youtubeklipp tillsammans med andra i VR-miljöer.

Läs också: Android och AI dominerar Googles I/O

Den nuvarande versionen av Daydream finns på telefoner som Samsungs Galaxy S8, med flera. Och det ska komma fristående headset för Daydream från Googles partnerföretag senare under året. Enligt Google ska det redan finnas fler än 150 appar som utnyttjar tekniken.

Daydream.
Daydream.

Tango är en teknik för analysera rörelser, djup och rymd, vilket behövs för både VR- och AR-tillämpningar. Tangotekniken används till exempel i Daydream. För smarttelefoner gör Tango att en app kan orientera sig inomhus och placera ”digitala föremål”.

Paradexemplet vad gäller tillämpningar är att möblera rum, till exempel för kunder i en möbelaffär som vill få en uppfattning om hur möbler kommer att se ut i deras hem. Ett roligare exempel är kanske att uppbringa dinosaurier eller Saturnus ringar för barnen under läxläsning.

Seurat är en intressant ny teknik för att rita högupplösta scener med VR-headset. Lucasfilm har använt Seurat för att visa miljöer från filmen Rogue One: A Star Wars Story i VR-headset. Ny funktionalitet i Seurat utlovas senare under året.

Läs också: Google helgarderar med nytt språk på Android

Med Seurat kan en utvecklare ange en utgångsposition från vilken en användare kan utforska en VR-miljö. För att det ska fungera på enheter med begränsad kapacitet skapas ”lättviktsversioner” av de högupplösta miljöerna som ska ha samma upplevda kvalitet.

Utvecklare som vill bygga AR-lösningar i webbappar kan testa en förhandsversion av webbläsaren Chromium. Senare under året ska det komma en variant av Chrome med VR-funktionalitet. Med hjälp av Daydream ska det gå att navigera mellan sidor och länkar, och att titta på videoklipp i biomiljöer.

Sammantaget så är det uppenbart att Google har höga förhoppningar på AR och VR. Men man vet inte riktigt vart utvecklingen är på väg. Clay Bavor som är Google chef för AR och VR skriver i ett blogginlägg att hela branschen måste göra bättre ifrån sig på det här området. Så är det förstås.

Det skulle också underlätta med konkreta användningsfall som känns mindre som science fiction än de flesta vi får ta del av i dag.