Hotell flyttar in hos DGC

Scandic Hotels, med cirka 230 hotell i sju länder, byter it-leverantör. Hotellkedjan har tecknat ett avtal med DGC avseende outsourcing av it-miljön. Avtalet är tecknat på tre år och beräknas vara värt cirka 40 miljoner kronor. DGC ska leverera tjänster inom infrastruktur, system- och applikationsdrift, identitetshantering och federering samt användar-, klient- och säkerhetstjänster inklusive support och samverkan. Leveransen kommer att ske i form av en hybridlösning, med tjänster i DGC:s egna datacenter i Sverige och Microsofts publika molnplattform Azure.

– I takt med den ökande digitaliseringen ökar också kraven på våra samarbetspartners. Scandic sökte en långsiktig it-partner som har förmågan att hantera komplexa hybridlösningar och utvecklas med oss som kund. DGC:s tekniska förmåga i kombination med ett kundfokuserat arbetssätt gjorde att vi valde DGC som vår framtida it-partner, säger Martin Thell, cio på Scandic Hotels.

– Under de senaste åren har vi byggt upp ett starkare it-drifterbjudande med vår nya infrastrukturplattform Atlas som grund. Den i kombination med vår integration med publika molnplattformar som Azure gör att vi kan vinna allt större kunder. Scandic, med fler än 10 000 användare, kommer bli en av våra största kunder inom vår it-driftverksamhet, säger Mattias Wiklund, försäljningschef och vice vd för DGC.

DGC har också i veckan utökat sin leverans av it-drifttjänster till Stureplansgruppen, som är en av Sveriges största nöjeskoncerner med verksamhet i Stockholm, Göteborg, Visby och Åre. Det nya avtalet sträcker sig över fem år och beräknas vara värt cirka 10 miljoner kronor.

Dell EMC och konsultjätten blir IoT-kompisar

Franska konsultjätten Atos satsar stort på IoT-marknaden med it-jätten Dell EMC. De båda giganterna ska slå ihop sina styrkor på marknaderna för IoT och affärsanalys. Grunden i samarbetet kommer att vara hård- och mjukvara från Dell EMC, och Atos Codex, som är konsultjättens verktyg för att utforma, bygga och säkra dataplattformar.

Samarbetet ska främst innefatta två områden. Det första är gemensam utveckling av tjänsteleveransramverket båda företagens tillgåbngar ska användas. Det andra handlar om en gemensam marknadsinsats där man vill utnyttja styrkan i de båda varumärkena.

– Vi är stolta över att hjälpa Atos att förbättra sitt tjänsteutbud inom IoT som kommer att utnyttja vår omfattande portfölj, som Dell Edge Gateways för att på ett säkert sätt överföra och analysera viktigt data vid kanten av nätverket, och Dell EMCs hyperkonvergerade infrastruktur och utbyggnad av lagring i kärnan. Genom att kombinera dessa tillgångar med Atos expertis, tjänster, hårdvara och deras kunnande inom IoT, säger Jay Snyder, som basar över globala allianser, industrier och tjänsteleverantörer på Dell EMC.

Apotekshandel för Addnode

Konsultkoncernen Addnode Group köper svenska Canella, vars egenutvecklade programvara Candos används på den nordiska apoteks- och välfärdsmarknaden. Bolaget, som är godkänt av E-hälsomyndigheten, omsatte 19 miljoner kronor under 2016. Hur mycket Addnode betalar framgår inte.

– Jag ser väldigt fina utvecklingsmöjligheter med förvärvet av Canella. Vi får in en unik farmaceutisk kompetens och en modern programvara som gör att vi stärker erbjudandet till vår kundbas inom välfärdsområdet. Jag räknar också med att vi kommer att kunna erbjuda Canellas kunder inom apoteksmarknaden en helt annan bredd i tjänsteutbudet framöver, säger Andreas Wikholm, affärsområdeschef för Addnode Group Process Management.

– Vi sätter stort värde på Addnode Groups erfarenhet av välfärds- och apoteksmarknaden. Som en del av koncernen får vi en fantastisk möjlighet att på ett snabbt och flexibelt sätt hjälpa våra kunder att växa och utveckla sin verksamhet, säger Canellas vd Simonette Rahmberg.

Det nya bolaget kommer att vara på plats från och med 1 juni och kommer då att ingå i Addnodes affärsområde Process Management. I samma veva byter även Addnodes norska dotterbolag Pharmasolutions namn till Canella.

Knowit roddar reporäntan

Konsultbolaget Knowit har sedan flera år jobbat med Riksbanken och utvecklat ett modernt systemstöd, Doris, som används för Riksbankens policyverksamhet. Nu har man fått förnyat förtroende att fortsätta det arbetet. Det nya samarbetet sträcker sig över fyra år med option på förlängning på ytterligare två år. Det totala värdet på kontraktet uppskattas till cirka 23 miljoner kronor.

Systemet stöder processen från insamling av data för vidare analys till publicering av färdiga diagram i Sveriges Riksbanks offentliga publikationer och hemsida. Ett av systemets viktigaste användningsområden är att skapa underlag för att fastställa och prognosticera Riksbankens styrränta.

– Vi är mycket stolta och glada över att Sveriges Riksbank kommit fram till att Knowit bäst motsvarar de krav som ställs vad gäller förvaltning och vidareutveckling av Doris. Att få jobba vidare med en av de mest centrala delarna i svensk ekonomi tillsammans med Sveriges Riksbank är mycket stimulerande och ett bevis på att vi kan leverera med den höga kvalitet som verksamheten kräver, säger Henrik Serlow, affärsansvarig på Knowit.

Sigma bygger webb i snapphaneland

Konsultbolaget Sigma har utvecklat Kristianstads kommuns nya webbplats, som dagligen har cirka 5 000 besökare. Webben är byggd på Episerver, och innehåller flera nya e-tjänster; som boendeparkering, medborgarförslag och olika tjänster som underlättar för företagare. Den nya sidan är även responsiv och anpassar sig automatiskt till den pryl som används av respektive kommuninvånare.

– Det har varit intressant att arbeta med Kristianstads nya webbplats. Vi har samarbetat i flera år och även utvecklat kommunens intranät. Det är alltid särskilt givande och roligt med längre affärsrelationer, särskilt när vi får använda våra specialistkunskaper inom it för att förbättra för verksamheten, säger Martin Tiinus, som är partneransvarig för Episerver på Sigma.

– Vi satsar på att ligga i framkant när det gäller att använda digitala möjligheter för att utveckla den kommunala servicen, verksamheterna och demokratin. Att ha en bra sökfunktion var till exempel en viktig funktion och vi är verkligen nöjda med den, säger kommunens webbstrateg Anders Sandin.

Tobii köper San Francisco-bolag

Svenska ögonstyrningsbolaget Tobii köper Sticky, ett företag som erbjuder en molnbaserad produkt för storskaliga marknadsundersökningar med hjälp av webbkamerabaserad eyetracking.

Under 2016 omsatte Sticky cirka 1,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 13 miljoner kronor, och hade ett rörelseresultat på -2,8 miljoner dollar, eller cirka -25 miljoner kronor. Bolaget har huvudkontor i San Francisco samt kontor i New York och Stockholm och har totalt 15 anställda.

Redan innan förvärvet var Tobii minoritetsägare i Sticky, som kommer att integreras med affärsområdet Tobii Pro, som är verksamt inom ögonstyrning för forskning och undersökningar.

– En del synergier kommer att märkas redan i år, sedan kanske inte det innebär att det blir lönsamt direkt. Ambitionen är att det på medellång sikt ska bli ett positivt resultattillskott till affärsområdet. I och med att vi har som ambition att fortsätta att investera i Stickyplattformen räknar vi med en viss negativ resultatpåverkan på resultatet på kort sikt för affärsområdet Tobii Pro, men förvärvet utgör ju en ganska liten del av Tobiikoncernen, säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

IT-Total prisas av Aruba

IT-Total har blivit utnämnt till den bästa Aruba Networks-partnern i norra Europa. Priset delades ut under HPE:s kund- och partnerkonferens Atmosphere 2017 på Disneyland i Paris.

– För IT-Total är detta såklart stort och ett bevis på att vi gör ett bra jobb och är framgångsrika ihop med HPE. Utmärkelsen är ett tungt bevis på vår höga kompetens inom området och att vi är den bästa partnern att prata med när man som kund behöver hjälp med nätverks- och kommunikationslösningar, säger Peter Wallin, sälj- och marknadschef på IT-Total.

Pulsen bygger ihop centraler

Pulsen har öppnat en ny bemannad datacentral i Ulricehamn som kopplas samman med Pulsens befintliga datacentraler i Borås. Genom driftsättningen av den nya datacentralen ska Pulsen förstärka sitt erbjudande inom säkra och stabila it-drifttjänster.

– Frågan om driftsäkerhet är redan högt på agendan men kommer att bli en ännu mer betydelsefull faktor i företagens verksamheter. För oss handlar det om att tillhandahålla tjänster där kundernas it-miljöer och verksamhetskritiska system är tillgängliga 24/7. Med den här satsningen tar vi nu ytterligare ett steg mot att erbjuda driftsäkerhet i framkant av utvecklingen, säger Pulsens koncernchef Jonus Bartholdson.

– Nu kan vi tillhandahålla en ännu högre redundans där flera mils geografisk åtskildhet och bemannade driftenheter bidrar till att vi kan erbjuda tjänster och en infrastruktur som matchar också de hårdaste kraven på tillförlitliga och tillgängliga it-miljöer. Det här gör också att vi särskiljer oss från mindre aktörer som ofta har svårt att göra de investeringar som krävs för att uppnå den här graden av säkerhet. Här vill vi ta en ännu tydligare position som en långsiktig, stabil driftpartner, säger Martin Hogmalm, vd på Pulsen Production.

Grönt ljus för Caperioköpet

Advanias pågående förvärv av Caperio har nu ett hinder mindre på vägen innan det blir klart. Advania har fått godkänt för genomförandet av sitt erbjudande från Konkurrensverket. Sista dag att acceptera erbjudandet är den 29 maj.

Conscia Netsafe säkrar Office

Conscia Netsafe ger Office Management säker gateway till nätet
Systemintegratören Conscia Netsafe har klivit in hos Office Management för att hjälpa bolaget att stoppa intrång och ransomware, innan dessa har hänt. Tekniken som används är Ciscos internetgateway Umbrella. Den molnbaserade tjänsten analyserar dns-uppslag och kommunikation och blockerar proaktivt misstänkta domäner.

– På Office Management gör vi våra kunder vassare när vi låter dem ägna sig åt sin kärnverksamhet och vi löser resten. Efter Conscia Netsafes introduktion var tjänsten givetvis intressant för oss: molnbaserad, lättinstallerad och med möjlighet att förebygga phishing och ransomware. Umbrella är ett väldigt bra komplement till våra övriga skydd och har potential att ytterligare förbättra våra tjänster till kund, säger Mathias Duvemark, specialist på it och kommunikation på Office Management.

Everdon säkrar upp i Rwanda

Everdon tar hjälp av säkerhetskollegan Cyberteq. De båda bolagen har inlett ett strategiskt partnerskap.

– Det övergripande syftet med partnerskapet är utbyte av djup teknisk kunskap och strategier för att skydda våra kunders mestskyddsvärda information. Både Everdon och Cyberteq har gedigen erfarenhet från avancerade it-säkerhets och komplexa it-forensiska utredningar, Everdon från Europa och Asien, Cyberteq från Mellanöstern och Afrika, säger Per-Olov Humla, vd på Everdon Security.

– Partnerskapet med Everdon kommer stärka Cyberteqs varumärke och tjänsteutbud inom it-forensiska tjänster till våra kunder i Afrika. Det går vidare hand i hand med vår strategi att etablera ett cyber security center i Rwandas huvudstad Kigali, vilket är en ict-hubb i östra Afrika, säger Ammar Adhami, vd på Cyberteq.