Ordkriget mellan de båda mjukvarujättarna SAP och Oracle om företagens molnstrategier rasar vidare. Och det står mellan två tungviktare på företagen.

Det började med att Mark Hurd, vd på Oracle, för ett par månader sedan kritiserade SAP:s molnstrategi. Eller moln och moln… Hurd anser att det inte ens handlar om molnet. Bland annat har han sagt: ”Deras molnstrategi, vilken mest handlar om S/4 Hana, är i grunden en hosting-strategi. Vad de gör är att de tar sitt kärn-affärssystem, ett on-premise-program, och kör det i ett datacenter”. Hurd fortsätter: ”Det där är inte moln. Det är inte programvara som tjänst. Så jag är inte säker på att jag ser de som någon nyckelkonkurrent inom programvara som tjänst”. Detta rapporterades först av nyhetssajten Diginomica.

Det är heller inte första gången som Hurd går till angrepp mot SAP. För en månad sedan sade han så här på konferensen Oracle+Netsuite Suiteworld:

– SAP är fokuserade på att skriva om databasen och inte själva affärssystemet. Det tycker jag är ett stort misstag. Jag vill verkligen hjälpa Netsuite mot SAP. Vi kommer att gör allt vi kan som inte är kriminellt för att ta marknadsandelar från SAP.

Läs mer: Så använder Oracle nyförvärvet Netsuite för att attackera SAP

När ett av SAPs allra kändaste namn, grundaren och numera styrelseordförande Hasso Plattner, förra veckan intog scenen på den tyska affärssystemjätten SAPs konferens Sapphire hade han svar på tal. Bland annat sa han från scenen att Mark Hurd (som ju har en historia på hårdvarujätten HP) ”inte är en mjukvarukille” och gick därefter in i detalj på hur SAPs molnstrategi med S/4 Hana går ut på att erp-systemet ska kunna köras på tre av de mest populära publika molntjänsterna (Google, AWS och Azure) likaväl som på SAPs egen privata molnlösning för företag. Det skriver IDG News.

Plattner hade tidigare slagit fast att ”i molnet ska det vara vår version man ska sikta på” när det handlar om att locka kunder till företagets nästa generations affärssystemlösning S/4 Hana – vilken körs på toppen av minnesdatabasen Hana.

I sin nuvarande roll som styrelseordförande kan Plattner bara komma med strategiska rekommendationer – men han erkände också att företaget fortfarande håller på att utveckla sin programvara som tjänst-modell.

– I 45 år har kunderna driftat systemen, stora system. Nu gör vi det tillsammans med kunden och vi på SAP lär oss hur vi driftar, och vi blir bättre och bättre, och nu blir vi dessutom lönsamma, sade han under konferensem.

Totalt växte omsättningen för SAP:s molnabonnemang och support med 34 procent under första kvartalet 2017 jämfört med motsvarande period året före. Det innebär en försäljning på 905 miljoner euro.