Det pratas mycket om det smarta hemmet, men för de flesta av oss har det ännu inte blivit verklighet. Klivet minskade dock nyligen när Ikea presenterade sin produktfamilj för smart belysning, Trådfri – en betydligt billigare lösning än de som tidigare erbjudits.

Nu kopplar Ikea också ihop Trådfri med de stora it-jättarnas lösningar: Google Assistant, Apple Homekit och Amazon Alexa. Det innebär exempelvis att belysningen kan styras med rösten.

Det kommer också att få belysningen att hänga ihop med andra tillbehör som används med Homekit, Assistant eller Alexa såsom termostater, dörrlås, sensorer, takfläktar och markiser, enligt Ikea.

– Vi tycker att tekniken för det smarta hemmet ska vara tillgänglig för alla. Därför fortsätter vi se till att våra produkter fungerar ihop med andra på marknaden, säger Jeanette Skjelmose, affärsområdeschef för belysning och Ikea Home Smart i en kommentar.

Läs ocksåNu tar Ikea ett jättekliv för att bli leverantör av det smarta hemmet

Ikea har också klart uttalat att man planerar att komma med fler produkter för det smarta hemmet.

– Under kommande år blir det fler lanseringar som gör att man kan bygga ut sin lösning för ett smart och uppkopplat hem, säger hon.

Tekniksajten Techcrunch ser Ikeas utbud av smart teknik som ett tecken på hur internet of things kommer att nå ut brett till konsumenter, på samma sätt som bokhyllan Billy, och inte bara till entusiasterna.

Ännu går det inte att koppla in Trådfri med Googles, Apples och Amazons AI-lösningar, men det ska fungera framåt hösten, enligt Ikea.

Lasse Gunnarsson, ansvarig för utveckling och förvaltning av affärslösningar på Ikea sa nyligen till Computer Sweden att företaget funderar på hur man kan använda data för att förädla sina erbjudanden.

– Vi har inte kopplat på det, men det öppnar för att vi kan samla in data i molnet. Genom att injicera data kan vi göra våra produkter ännu bättre. Framöver är jag övertygad om att data blir en integrerad del av vår affärsmodell, en dimension till.